Alt du trenger å vite om strekkfilm

5 min å lese 30 september 2021

Strekkfilm er mye mer enn bare plastfilm, det er et viktig hjelpemiddel på lageret ditt. Det skyldes at strekkfilm er den beste løsningen for å sikre pallene dine slik at varene holder seg på plass under hele transporten.

Strekkfilm: viktig for ethvert lager

Også på RAJAs eget lager brukes strekkfilm. En pall er ikke ferdig pakket uten gode, jevne lag av film. I tillegg til å holde våre (og snart dine) produkter på plass, beskytter den også mot støv, smuss og fuktighet.

Det er viktig at filmen påføres riktig og at du bruker akkurat så mye du trenger. Hvis du bruker for mye strekkfilm, trenger du mer emballasje, og du får økte kostnader og unødvendig miljøbelastning. Men hvis du bruker for lite, kan strekkfilmen din rives opp og varene dine bli skadet. Les videre for å lære hvordan du bruker strekkfilm riktig.

Hvordan velge riktig strekkfilm?

For å velge riktig strekkfilm må du ta hensyn til vekten og formen på pallen. Både håndstrekkfilm og forstrukket film kan brukes til homogene paller eller til paller med en litt mer uregelmessig form, men det er viktige forskjeller.


Formen på din pall avgjør hvilken strekkfilm du bør velge.

Håndstrekkfilm anbefales for de fleste palleteringsbehov. Det er en solid, elastisk film som lett fester seg rundt varene og sikrer lasten under transport. Limet er bare på den ene siden, og folien har også en rolig avrulling. Håndstrekkfilm finnes også i en miljøvennlig variant bestående av 80% resirkulert materiale.

Forstrukket håndfilm anbefales hovedsakelig for jevnt lastede paller. Filmen er uelastisk og lett og beholder sin form etter palletering. At den er forstrukket betyr at den påføres veldig enkelt og at du sparer ressurser sammenlignet med strekkfilm som ikke er forstrukket. Forstrukket strekkfilm betyr at du produserer halvparten så mye avfall som med vanlig strekkfilm.

Hvilken tykkelse på strekkfilm bør du velge?

Som tidligere nevnt er vekten på pallen en avgjørende faktor når du velger strekkfilm. Jo tyngre belastningen er, desto tykkere skal strekkfilmen være. Tykkelsen på plastfilmen uttrykkes i mikrometer (1/1000 mm), også kalt my.

PallvektTykkelse film
0-500 kgOpp til 17 my
Fra 500-700 kg20-23 my
Fra 700-800 kg23-30 my

Du kan spare både penger og miljøet ved å bruke tynnere strekkfilm enn før. Standard tykkelse på strekkfilm har tidligere vært 23 my, men nå kan mange gå helt ned til 5 my. Særlig i 2021 hvor råvareprisen på plast er spesielt høy kan det være mye å hente på å gå ned i tykkelse. Les om RAJAs strekkfilm-typer her.

Ministrekkfilm for mindre pakker

Standardstørrelsen for strekkfilmruller er 45 – 50 centimeter bred, men visste du at det også finnes såkalt mini strekkfilm? Disse rullene er så små som 10 – 12 cm brede, perfekt for deg som trenger å pakke inn mindre og lettere pakker, eller kanskje pakke sammen lange produkter som rør. Ministrekkfilm brukes sammen med egne dispensere for ministrekkfilm.Ministrekkfilm – passer til for eksempel innpakning av lette pakker og samling av langstrakte produkter

Gjennomsiktig eller farget strekkfilm?

Det vanligste er å velge gjennomsiktig strekkfilm, men visste du at du også kan bruke strekkfilmen til å gi personvern eller organisere etter fargekoding? RAJAs svarte strekkfilm er ugjennomsiktig og gir virkelig godt personvern, dette garanterer at innholdet i pallen din er konfidensielt. Hvis produktene dine ikke er synlige, reduseres risikoen for tyveri. Vår fargede strekkfilm er også tilgjengelig i blått eller hvitt – dette sikrer at pallene dine er gjenkjennelige, og fargene kan brukes til å strukturere lageret ditt.

Manuell eller automatisk innpakning

Det er to måter å påføre strekkfilm på: enten manuelt med en håndstrekkfilm dispenser eller mekanisk med en strekkfilmmaskin (merk at du trenger maskinstrekkfilm hvis du bruker en maskin). Hvis du filmer mer enn 15 paller per dag, anbefaler vi at du velger en av våre pakkemaskiner.

Hvordan påføre strekkfilm manuelt?

Slik påfører du strekkfilmen på pallen din: Monter valsen på dispenseren, påfør den klebrige siden av strekkfilmen på lasten og rull rundt pallen. For best effekt, der du unngår overbruk av materialer mens du bruker nok til å få nok beskyttelse: Bruk tre lag strekkfilm på den øvre og nedre delen av pallen, med en jevnt påført overlapping i den midterste delen på omtrent 10-20 centimeter.

Hvordan velge riktig strekkfilmmaskin

Hvis du filmer mer enn 15 paller per dag, anbefales en strekkfilmmaskin. RAJA har strekkfilmmaskiner i flere design, slik at du kan finne en som dekker dine behov. Strekkfilmmaskiner med mekaniske bremser er godt egnet for uregelmessige og skjøre paller, og kan håndtere opptil 25 paller på en dag. Velg en strekkfilmmaskin med motordrevet forstrekking, som kan filme opptil 50 paller om dagen, hvis du har store paller med uregelmessig form i reduserte mellomrom. Vår kraftigste strekkfilmmaskin har også et digitalt kontrollpanel og kan filme så mange som 70 paller på en dag.

Hvorfor investere i en strekkfilmmaskin?

  • Økonomisk: Du reduserer forbruket av strekkfilm
  • Effektivt: Du øker produktiviteten
  • Bedre resultat: Pallene dine er bedre beskyttet
  • Lettere: Du plaster pallene dine uten fysisk anstrengelse

Trenger du hjelp til å velge riktig strekkfilm?

RAJA er eksperter på alt innen emballasje – fra esker og pakketape til strekkfilm og pakkemaskiner. Kontakt oss gjerne for tips og råd om hvilken strekkfilm du bør velge, eller hvilken strekkfilmmaskin som er best egnet ut fra dine behov. Du når oss på telefon 22 51 40 00, post@rajapack.no eller via chatten på www.rajapack.no.

Mest leste temaer