10 tips for mer bærekraftig frakt og emballasje

4 min å lese03 september 2022

Bærekraftig frakt og emballasje har blitt et must; og det er bra! For å hjelpe deg har vi i RAJA samlet 10 tips som vi håper du vil få nytte av. 

1. Fornybar? Ja takk!

Hvis du vil sende og pakke bærekraftig, er det i mange tilfeller best å velge produkter laget av fornybare materialer som papir og papp.

Dette gir lavere CO2-utslipp og vil bli godt tatt imot av kundene dine. 

fornybare materialer

2. Mindre luft, mer innhold

Bruker du samme eske til alle produktene dine, slik at esken ofte er for stor? Da er det en stor mulighet for at du sender masse luft til kundene dine. Det kan skape irritasjon hos mottakerne, og fører dessuten til unødvendige kostnader.

Løsningen er skreddersydd emballasje til de ulike produktene dine. Noen konkrete eksempler er esker med variabel høyde, flate postesker, bokesker eller vatterte e-handelsposer. En emballasje som passer godt rundt produktet ditt gir deg flere fordeler:

  • Pakkene dine er mer kompakte, slik at flere ordre kan gå i den samme bilen 
  • Du trenger betydelig mindre pakkefyll og beskyttelse .

Vil du vite mer? Sjekk ut esker med variabel høyde

3. Gjør det enklere å returnere varer 

For mange nettbutikker er returer en del av hverdagen. Kunder forventer for eksempel at når de kjøper klær på nett, kan de prøve klærne hjemme og være trygge på at de kan returnere hvis varene ikke passer.

For ikke å skape et behov for en egen returemballasje er det best å gjøre originalemballasjen returvennlig. Dette kan for eksempel gjøres med en eske med dobbel limstripe. Den første stripen brukes til å lukke esken når du sender den, den andre brukes til å lukke esken hvis kunden sender varen i retur. 

Vil du vite mer? Se våre esker med dobbel limstripe her

4. Velg emballasje med kun ett materiale

For å gjøre det enklere for kundene dine, bør du vurdere å velge emballasje som kun har ett materiale. Dette gjør at kundene slipper å dele opp emballasjen når de skal resirkulere den. For eksempel kan du sende varene dine i en pappeske, beskytte varene med pakkefyll av papir, og lukke esken med pakketape av papir. Dermed kan hele esken med pakkefyll kastes rett i papirdunken. Kunden får en god opplevelse, og du oppnår bedre kundetilfredshet.

bærekraftig papiremballasje

5. Velg emballasje som passer i postkassen

Skal pakken din leveres i en vanlig postkasse? Husk å velge emballasje som passer, slik at du unngår at pakken ikke blir levert. Det finnes et stort utvalg av esker som er tilpasset levering i postkasse. Eskene er fine og kompakte, og du får plass til mer enn du tror.

Vil du vite mer? Send raskere og billigere med en posteske

6. Gjenbruk av gammel emballasje er bærekraftig!

Å ikke kaste gammel emballasje, men gjenbruke den er sannsynligvis det enkleste miljøtiltaket av alle. Eksempelvis kan pappesker enkelt brukes på nytt, og når de blir utslitte kan de makuleres og brukes som pakkefyll. Det gir deg en trygg forsendelse, og du tar et godt miljøvalg.

Vil du vite mer? Se hvordan lage gratis pakkefyll med en pappmakulator

7. Resirkulere, resirkulere, resirkulere

Vi kan ikke gjenta det ofte nok: riktig sortering og resirkulering er en nøkkel til bærekraftig avfallshåndtering. Vi anbefaler at du kun bruker emballasje som enten er resirkulert eller resirkulerbar. Papp og papir er gode alternativer her. Hvis du bruker plastemballasje, bør du gå foran som et godt eksempel og velge plastemballasje laget av resirkulert materiale så mye som mulig.

Nedenfor kan du se miljøvennlig bobleplast og strekkfilm. Disse finnes nå i resirkulerte utgaver, og de er av like god kvalitet som tradisjonell plast. 

resirkulert plast er bærekraftig

8. Informer mottakeren om avfallshåndtering

« Skal emballasjen kastes med plasten eller med restavfallet? » Det er ikke alltid klart for forbrukeren hva de skal gjøre med emballasje. Gi derfor tydelig informasjon om hvordan en pakke skal sorteres. Dette kan gjøres under bestillingsprosessen eller ved mottak av pakken. Forklar hva symbolene på emballasjen betyr, og hva det betyr for sorteringen.

Vil du vite mer? Les mer om resirkulering av emballasje her

9. Lukk emballasjen med papir

Pakketape av papir er et utmerket alternativ til tradisjonell plasttape. Papirtape forenkler avfallshåndteringen siden du kan sortere og resirkulere esken uten å fjerne tapen, slik at du eller kunden sparer tid. Et smart tips for en effektiv hverdag!

Vil du vite mer? Les mer om papirtape her

10. Bruk miljøvennlige pakkechips

Vi kjenner alle til pakkechips, som tidligere var et svært vanlig fyllmateriale. Disse var laget av plast og var ikke det beste miljøvalget. Et godt alternativ til disse er miljøvennlige pakkechips laget av stivelse. Disse brytes ned med vann og etterlater ikke giftig avfall.

miljøvennlige pakkechips

Vil du vite mer om hvordan du kan pakke mer bærekraftig? Ta kontakt med en av RAJAs emballasjerådgivere på telefon 22 51 40 00 eller post@rajapack.no.

    Mest leste temaer