EU forbyr engangsplast fra juli 2021

1min å lese08/05/2021

3. juli 2021 blir EUs Single use plastic-direktiv iverksatt, og det trer også i kraft i Norge. Hva innebærer det mye omtalte engangsplast-direktivet?

Målet med Single use plastic-direktivet er å forebygge og redusere miljøpåvirkningen fra plastprodukter. Videre er målet å redusere og forebygge marin forsøpling og spredning av mikroplast.

Reglene som trer i kraft er:

Det blir forbudt å omsette enkelte engangs plastprodukter. Forskriften omfatter bestikk, tallerkener, sugerør, rørepinner, ballongpinner og bomullspinner i plast, i tillegg til take away matbeholdere, drikkebegre og drikkevareemballasje laget av plasttypen ekspandert polystyren («isopor»), og alle produkter laget av okso-nedbrytbar plast. Se hele forskriften hos Lovdata her.

Forbudet vil bidra til betydelig reduksjon i forsøpling av plast i naturen i hele EU. I Norge alene kan det redusere bruken av denne typen engangsplast med 1,9 milliarder enheter eller cirka 3 600 tonn i året. Dette viser en utredning som konsulentselskapet Mepex har gjort på oppdrag for Miljødirektoratet. Les mer på Miljødirektoratets webside.

Det er relativt enkelt å erstatte produktene som nå blir forbudt med produkter som kan gjenbrukes som del av en sirkulær økonomi eller med engangsprodukter i andre materialer. Forbudet kan dermed gi nye muligheter for leverandører som kan tilby gode alternativer til engangsplast.

Sirkulær økonomi for et mer bærekraftig samfunn | standard.no

Hvis du bruker engangsplast som emballasje idag og trenger råd om alternativer, kan du ta kontakt med våre emballasjespesialister på tlf 22 51 40 00 eller post@rajapack.no.

Se RAJAs utvalg av miljøvennlig emballasje her.

 

 

Mest leste temaer