Guide til pakketape

9 min å lese 10 mars 2023

Det finnes en rekke ulike typer pakketape å velge mellom. I denne artikkelen går vi gjennom hva som er forskjellen på ulike typer tape, og gir råd om når det er best å bruke de ulike typene. Ved å velge den riktige tapen for dine behov vil pakkene dine bli bedre forseglet, og du får mindre risiko for at varene dine blir skadet under transport.

Hva består pakketape av?

For å velge riktig pakketape kan det være nyttig å kjenne til de ulike komponentene i en tape. En tape består vanligvis av to deler – bærer og lim. Bæreren er materialet i selve tapen og limet er den type lim som brukes. Noen tapetyper, hovedsakelig PP-tape, har også en såkalt release som sitter på utsiden av bæreren og som gjør at den enkelt kan rulles ut uten å klebe seg, og et lag med primer som sitter mellom bæreren og limet og som sikrer at de to passer sammen som de skal.

I denne artikkelen tar vi for oss de to viktigste delene, nemlig bæreren og type lim, for å hjelpe deg med å velge hva som passer best for deg. De vanligste pakketapene er PP-tape (polypropylen), PVC-tape (polyvinylklorid) og papirtape. PP-tape kan ha tre forskjellige lim: hotmelt, akrylat eller naturgummi. PVC-tape og papirtape finnes i ulike kvaliteter og tykkelser, men bruker alltid naturgummi som lim.

Hvilken pakketape bør du velge?

Ved valg av pakketape er det flere faktorer som spiller inn: hvilket materiale eskene er laget av, hvor tungt innholdet er, hvor mange esker som skal pakkes, hvordan de skal transporteres og oppbevares, og hvor viktig det er at tapen er mest mulig miljøvennlig.

Svaret på disse spørsmålene avgjør hvilken pakketape som passer best for deg: PP, PVC eller papirtape.

 

PP-tape – en allsidig tape i ulike varianter

PP-tape

  • PP-tape hotmelt: Det mest økonomiske valget

PP-tape med hotmelt passer for deg som ikke pakker så mange eller tunge esker. Hotmelt-limet gjør at tapen lager lyd ved bruk, men det er det mest kostnadseffektive alternativet. Tapen er enkel å rulle ut.

  • Støysvak PP-tape

PP-tape med akrylat finnes i ulike tykkelser av plast og lim, noe som betyr at den kan brukes til både lette og tyngre esker. PP-tape med akrylat er stille når den rulles ut, og den er også egnet hvis esken kan bli utsatt for høyere temperaturer. Støysvak PP-tape anbefales å brukes i stedet for PVC-tape når det stilles miljøkrav.

 

PVC-tape – den klassiske pakketapen

PVC-tape
PVC-tape passer til mange formål

PVC-tape har en litt mattere overflate enn PP-tape og middels til langsom utrulling.

Brukes med fordel til tyngre esker, og passer til både enkel, dobbel og trippel bølgepapp. Den er stille i bruk. PVC-tape kan brukes i fuktige og kalde omgivelser, men påføring ved romtemperatur anbefales. Egnet for transport da den tåler støtbelastning på grunn av at PVC-tapen har høy bruddstyrke og høy strekkfasthet. Dette betyr at den ikke strekker seg, og  tåler derfor mer bevegelse på for eksempel en pall under transport.

Tips: Vil du fargekode eskene mens du taper?

Velg i så fall farget PVC-pakketape. Og vil du bruke pakketape for å informere om skjørt innhold? Velg da varseltape laget av PVC med standardtrykk som «Vær forsiktig».

Husk imidlertid at PVC er et dårligere valg for miljøet, og brukes derfor med varsomhet. Andre typer pakketape er bedre miljøvalg og bør brukes der det er mulig.

 

Papirtape – best for miljøet

Papirtape
Papirtape og gummiert papirtape

Pakketape av papir er best for miljøet og trenger ikke fjernes fra esken ved resirkulering.

RAJAs papirtape består av ubleket kraftpapir med selvklebende naturgummi som lim. Den har middels rask utrulling. Papirtape kan rives av for hånd og har høy strekkfasthet. Den er tilgjengelig i forskjellige papirtykkelser, og for virkelig tunge pakker kan du velge gummiert papirtape. Dette er forseglingsstrimler av rent kraftpapir som har et luktfritt lim som aktiveres med vann. Denne kan ikke tas av esken uten å etterlate tydelige merker, slik at den motvirker svinn under transport. Velger du denne tapen bør du også kjøpe en manuell eller elektronisk tapedispenser med vannbeholder, som fukter og kutter tapestrimler. Se i videoen under hvordan det gjøres.

 

Les også: Guide til maskeringstape og ulike typer papirtape

 

Glassfibertape – perfekt for eksport

Glassfibertape er en PP-pakketape som er forsterket med langsgående glassfibertråder. Limet er varmsmeltende. Dette er tapen for deg som pakker virkelig tunge produkter. Tapen kan brukes utendørs og er perfekt for eksportleveranser.

Glassfibertape
Glassfibertape gir god sikring

 

Velg tape med naturfiberlim for resirkulerte esker

Esker kommer i mange forskjellige typer og formater. I dag består bølgepappen som eskene er laget av ofte av såkalte returfibre/testliner, det vil si resirkulert materiale. Foreløpig sies det vanligvis at papirfibre kan resirkuleres opptil syv ganger før fibrene blir for korte til bruk, men ny forskning viser at det kan være mulig med resirkulering, med høy kvalitet, opptil 25 ganger! Det finnes også esker som har returfibre på innsiden av esken og «nye» fibre/kraftliner på utsiden. Nye fibre kommer da fra helt nyprodusert papirmasse. Denne kombinasjonen av forskjellige papirer resulterer vanligvis i en noe sterkere eske. Du kan også få esker laget med kun kraftliner/nye fibre. Hvis du er usikker på kvaliteten på eskene dine, ta gjerne kontakt med oss i RAJA.

For esker med resirkulerte fibre anbefales tape med naturgummi som lim, da den fester seg bedre til underlaget. De vanligste tapene er da PVC eller papirtape. PP-hotmelt fungerer på mindre, lette esker. Er eskene av nye fibre kan du bruke alle typer tape og lim, da kommer det mer an på størrelse og vekt på innholdet.

 

Hva er den beste måten å tape en eske på?

For å forsegle en eske på best mulig måte bør du velge:

  • U-formet lukking for esker opp til 20 kg med kort eller lett transportavstand.
  • For bokser opp til 40 kg anbefales en kombinert U- eller L-formet lukking.
  • H-formet lukking passer til store og tunge esker over 40 kg som skal lagres over lengre tid eller transporteres over lengre avstander.
Eske med U-lukking
U-lukking
Eske med L-lukking
L-lukking
Eske med H-lukking
H-lukking

Med riktig tape slipper du å «overtape» esken, noe du gjerne gjør hvis du er usikker på hvordan tapen oppfører seg. Ved å bruke riktig forseglingsmetode avhengig av pakkens innhold og transportavstand, forhindrer du unødvendig sløsing med pakketape når du sikrer pakken.

PS. Vil du pakke enda raskere og enklere? Ta en titt på vår Easybox med automatbunn og limstripe.

 

Hvordan skal pakketape oppbevares?

Pakketape bør oppbevares liggende, i jevn temperatur mellom 12-23 grader og i mørket.

Oppbevar tapen i emballasjen for å beskytte den mot støv. Pass på å bruke den eldste tapen først da tapen har begrenset holdbarhet. Hvis tapen blir for varm eller kald, la den stå i romtemperatur i 24 timer før du bruker den.

 

Hvordan designe din egen pakketape?

Med Rajaprint-verktøyet kan du designe og bestille din egen pakketape med logo på nett.

Leveringstid er 6-8 uker, men kan variere. Kjøper du større volum får du en bedre pris. Vi hjelper deg steg for steg i hele prosessen.

RAJAprint
Med RAJAprint kan du designe din egen pakketape

 

Pakketape med eget trykk er i dag en av de vanligste måtene å markedsføre/profilere din bedrift på. Ved å merke eskene eller e-handelsposene dine med tapen, sikrer du emballasjen samtidig som du styrker merkevaren din. Skulle forsendelsen mot formodning havne på avveie, vil den også være lettere å identifisere.

Fortsatt er den vanligste pakketapen å trykke på en plasttape, men papirtape med sitt miljøvennlige utseende har nylig blitt populært som et alternativ. Papirtapen finnes i både brun og hvit (kremhvit), men det er den brune varianten som er mest populær. Her må du tenke litt på fargene i trykket da du ikke kan forvente nøyaktig samme resultat som på en plasttape. Men et monokromt svart trykk på en brun papirtape gir et fint utseende!

Nedenfor ser du et par eksempler på tape som noen av RAJAs kunder har fått produsert.

papirtape-eksempler

Ordliste

TestlinerPapir laget av resirkulert papir som ifølge tester oppfyller visse styrkekrav. Testliner, som skal danne et overflatelag på bølgepapp, er et alternativ til kraftliner, som er laget av ren sulfatmasse.
KraftlinerEn papirform som inneholder minst 80 % nyprodusert papirmasse. Kraftliner brukes til overflatelaget i bølgepapp. (Hvis den er laget av resirkulert bølgepapp, kalles den testliner)
PapirtapeTape laget av ubleket kraftpapir fra fornybare ressurser og er resirkulerbar. Kan resirkuleres sammen med esken. Selvklebende naturgummi
PP-tapeTape laget av polypropylen. Dette er et plastmateriale som også brukes i produksjon av mange husholdningsprodukter som boller, emballasje etc. Tradisjonelt ansett som en mer miljøvennlig plast da det brukes færre kjemiske tilsetningsstoffer i produksjonen. Tilgjengelig med forskjellige limtyper. Resirkuleres som plast.
PVC-tapeTape laget av polyvinylklorid. Materialet PVC er et av de mest kontrollerte og regulerte stoffene da det tidligere ble ansett som en «farligere» plasttype. I våre dager er produksjonen sterkt regulert, for eksempel gjennom bærekraftig bruk av tilsetningsstoffer og ikke minst gjennom et aktivt engasjement fra den europeiske produksjonsindustrien. Selvklebende naturgummi. Resirkuleres som plast.

 

Mest leste temaer