Hvordan gjenvinner man emballasje?

3min å lese 14/04/2021

Emballasje er vanligvis laget av sterke og elastiske materialer for å beskytte produktene dine mot slag og støt. Derfor kan det være vanskelig å resirkulere en pakke riktig. I dette innlegget ser vi på hvordan du kan resirkulere og kvitte deg med emballasjen på en trygg og miljøvennlig måte. Vi vil ta for oss bobleplast, skumfolie, pakkechips og papirbeskyttelse. Å beskytte produktene dine er topp prioritet hos RAJA og derfor er fyll- og beskyttelsesmaterialer en av våre viktigste og mest populære varegrupper.

Se vårt utvalg av grønn emballasje i nettbutikken

Kan jeg resirkulere bobleplast?

Svaret er ja, bobleplast kan resirkuleres. Den skal sorteres som plast på din lokale gjenvinningsstasjon. Husk også at bobleplast har lang holdbarhet og kan brukes på nytt som den er neste gang du trenger et fleksibelt fyllmateriale med god beskyttelse. Det kan også være praktisk å ha bobleplast hjemme, kanskje den kan brukes ved innpakking av bursdagsgaver eller neste gang du skal flytte? 

Tips: Hvis du bruker bobleplast i din bedrift anbefaler vi at du vurderer resirkulert bobleplast som består av 50% resirkulert materiale.

Du kan resirkulere bobleplastBobleplast sorteres som plast på gjenvinningsstasjonen.

Kan boblekonvolutter resirkuleres?

Boblekonvolutter, polstrede konvolutter og vanlige papirkonvolutter (med eller uten plastvinduer) har det til felles at de skal sorteres som brennbart materiale og skal dermed kastes i restavfallet. De kan ikke resirkuleres på en slik måte at materialet kan brukes om igjen, bare energi blir resirkulert. Årsaken til at konvolutter ikke skal leveres i papiravfallet slik mange kanskje tror, er at limet på konvolutten ikke løses opp på papirfabrikken, men i stedet danner klumper som fører til en dårligere kvalitet på det resirkulerte materialet. For konvolutter som inneholder plast kan du imidlertid fjerne plastdelen og sortere denne som plast.

Du kan ikke resirkulere konvolutter på grunn av limet
Konvolutter skal sorteres som brennbart materiale på grunn av limet.

Er skumfolie resirkulerbart?

Du kan absolutt resirkulere skumfolie, dette sorteres som plastavfall. Skumfolie kommer i forskjellige tykkelser og kan leveres som ferdige ark i en dispensereske eller på rull. Skumplast i ark kan noen ganger forveksles med papir, så det må du være oppmerksom på.

Du kan resirkulere skumfolie og den må sorteres som plast
Sorter skumfolie som plast.

Er pakkechips resirkulerbare?

Pakkechips er et klassisk fyllmateriale som du sikkert er kjent med. Disse små, men sterke kulene gir god beskyttelse samtidig som de er utrolig lette. Men kan vi resirkulere dem? Ja, Flo-pak naturlige pakkechips er nedbrytbare og kan både resirkuleres og brukes på nytt. De grønne pakkechipsene skal sorteres som matavfall, da de er laget av nedbrytbar maisstivelse som ikke etterlater noe giftig avfall.

Kan papirbeskyttelse resirkuleres?

Kraftpapir, bølgepapp på rull og silkepapir er alle eksempler på papirbeskyttelse. Å kvitte seg med papiremballasje er enkelt. Dette materialet er 100% resirkulerbart og sorteres som papir på gjenvinningsstasjonen. Det kan dermed resirkuleres til nytt, sterkt papirmateriale. De fleste av RAJAs papirbeskyttelsesprodukter er laget av 100% resirkulert papir (det betyr at hele produktet er laget av gamle papirprodukter).

Papirbeskyttelse er helt klart en av våre favoritter innen beskyttelsesmaterialer, fordi det både er lett, enkelt å oppbevare og passer til all slags bruk. Alt fra innpakning, pakkefyll og beskyttelse til presentasjon og dekorasjon. Hvis din bedrift har et stort forbruk av fyllmateriale anbefaler vi at du vurderer å anskaffe en pakkemaskin.

Papirbeskyttelse skal sorteres som papir
Papirbeskyttelse som kraftpapir, strimlet papir og silkepapir skal sorteres som papiravfall.

Hvis du vil vite mer om resirkulering kan du lese mer hos Grønt Punkt Norge.

Ønsker du hjelp til å velge emballasje til din bedrift?

RAJA er spesialister på pakking og emballasje. Vi har alt du trenger innen emballasje, fra små og store pappesker og kasser til fyll- og beskyttelsesmaterialer og mye mer. Ta gjerne kontakt med oss på telefon 22 51 40 00 eller post@rajapack.no for råd om hvilke emballasjeløsninger som passer best for dine behov.

Mest leste temaer