Papirbeskyttelse – et miljøvennlig valg av fyllmateriale

5 min å lese 25 februar 2021

Det finnes forskjellige typer beskyttelse og fyllmateriale. Derfor kan det være vanskelig å få oversikt over hvilken type som passer best for dine forsendelser. I dette innlegget går vi gjennom de forskjellige typene papirbeskyttelse, og hva som er fordelene med å velge disse fremfor f.eks. beskyttelse av plast. Et viktig poeng når du velger papir som fyllmateriale er at det er et mer miljøvennlig valg enn de fleste andre typer beskyttelser. Det er derfor gode grunner til å sette seg inn i de ulike alternativene. 

Se utvalget av miljøvennlig emballasje i RAJAs nettbutikk

Klassisk papirbeskyttelse

Det finnes flere forskjellige typer papirbeskyttelse, og de har ulike fordeler. En ting de har til felles er imidlertid at de er mer miljøvennlige løsninger enn standard plastbeskyttelse, som bobleplast eller luftputer i plast. De vanligste typene av klassisk papirbeskyttelse er emballasjepapir og bølgepapp på rull. Se RAJAs utvalg av klassisk papirbeskyttelse her.

Kraftpapir

La oss først ta en titt på kraftpapir. Dette papiret er tilgjengelig i ulike kvaliteter, og materialet er resirkulert papir – 100% resirkulerbart. Kraftpapir er tilgjengelig både på rull og i ark. Det er et veldig allsidig produkt som kan brukes på mange måter og til forskjellige formål. Du kan bruke den til å pakke inn produkter, og du kan krølle det opp og bruke det til fyll i pakken. Papiret er motstandsdyktig mot riper og skader, samtidig som det er ugjennomsiktig. Kraftpapir i ark er en god løsning hvis du ønsker en enkel og rask løsning. Papiret er forhåndskuttet i ark, slik at du ikke trenger å bruke kniv eller saks, og du kan derfor bruke det med en gang. Fordelen med å velge en rull er derimot at du kan bestemme lengden selv og klippe eller kutte etter ditt behov.

Bølgepapp på rull

I likhet med kraftpapir finnes også bølgepapp på rull. Bølgepapp er solid papp som er hardere enn kraftpapir og har andre bruksområder. Bølgepapp kan ikke brukes som innpakningspapir, men kan for eksempel pakkes rundt produkter og lukkes med tape eller strammebånd. Pappen er motstandsdyktig, den absorberer støt og tåler trykk under forsendelse, slik at den gir god beskyttelse mot skader. Har du behov for beskyttelse som også kan fylle tomrom i esker under transport, er imidlertid pakkemaskiner et godt alternativ.

Pakkemaskiner for papirbeskyttelse

Pakkemaskiner hjelper deg med å automatisere emballasjeprosessen. På den måten sparer du tid på lageret siden du ikke trenger å produsere alt fyllmateriale og beskyttelse helt manuelt. Det finnes mange ulike typer pakkemaskiner, og de har ulike funksjoner. Du kan blant annet velge om maskinen skal være automatisk eller manuell, og du kan velge hva slags papirbeskyttelse maskinen skal lage.  Se RAJAs utvalg av pakkemaskiner for papirbeskyttelse her.

Nedenfor kan du lese mer om to forskjellige typer emballasjemaskiner som passer svært forskjellige behov, og som hver produserer forskjellige typer papirbeskyttelse.

En FillPak® TT Cutter er perfekt til å lage krøllete 1-lags papirbeskyttelse som kan føres direkte ned i esken. Maskinen kutter til og med papirbeskyttelsen til den innstilte lengden, noe som gjør den lettere å føre direkte inn i esken. Den kan også betjenes med en fotpedal, slik at du har hendene helt fri. Den kan produsere opptil 1,4 meter per sekund.

Hvis du leter etter en maskin som kan produsere papirfyll veldig raskt, kan PadPak® Guardian være den rette maskinen for deg og din bedrift. Dette er en ny maskin som har svært høy kapasitet. Den kan produsere omtrent 72 meter papirbeskyttelse per minutt. For denne maskinen kan du velge om den skal produsere 1-lags eller 2-lags papir. Den produserer også en helt annen type papirbeskyttelse enn FillPak® TT Cutter.

Det finnes også en rekke andre pakkemaskiner som dekker andre behov enn disse to eksemplene. 

Flott presentasjon av produkter

I noen tilfeller kan den visuelle presentasjonen være veldig viktig, nesten like viktig som valg av beskyttelse. Da finnes det flere alternativer innen papirbeskyttelse som også gir et fint, visuelt uttrykk.

Fargerik beskyttelse

Silkepapir gir en fin presentasjon av produktet i tillegg til å gi beskyttelse. Silkepapir beskytter ikke like godt som kraftpapir eller bølgepapp, og bør ikke brukes til veldig skjøre produkter. Det er imidlertid godt egnet for beskyttelse mot riper og skader på sarte overflater, og passer godt til innpakning av gaver. Hvis du vil ha god beskyttelse for f.eks. lærvarer, smykker, porselen og glass, så kan du bruke silkepapir. Det finnes mange fine farger å velge mellom

Et annet alternativ til fargerik papirbeskyttelse er SizzlePak®-fibre. Fibrene består av 3-lags trekkspillformede papirstrimler som er laget av resirkulert kraftpapir. De gir en god beskyttelse til produktene dine og er også dekorative så de kan brukes i gaveesker. De passer veldig godt til f.eks. firmagaver, julekurver eller porselen. Du kan velge mellom ulike farger, eller du kan velge brun for et mer naturlig utseende.

Vakker og naturlig

En annen god måte å velge beskyttelse som også gir en fin presentasjon av produktet, er å bruke Geami WrapPak. Geami WrapPak er en pakkemaskin som benytter kraftpapir og silkepapir for å beskytte og pakke inn produkter. Papiret får en fin bikakestruktur, noe som gir god beskyttelse av produktene samtidig som det gir en fin presentasjon. Pakkemaskinen gjør at silkepapiret og kraftpapiret flettes i hverandre når papiret pakkes rundt produktet, og det er ikke nødvendig med tape eller lim.

I tillegg til å være miljøvennlig er dette også godt egnet til gaveinnpakning, og brukes i dag av mange ulike bransjer – kosmetikkbransjen, apoteker, interiørbutikker for å nevne noen.  

Nedenfor kan du se ulike pakketeknikker med Geami WrapPak.

Vil du vite mer?

Hvis du ønsker veiledning i valg av papirbeskyttelse, er du alltid velkommen til å kontakte våre emballasjespesialister på tlf. 22 51 40 00 eller post@rajapack.no.

Mest leste temaer