Sjekkliste for nye nettbutikker

6 min å lese 23 juni 2021

Har du nettopp startet nettbutikk, eller planlegger du å starte opp? Vi i RAJA blir stadig kontaktet av ferske nettbutikkeiere. De spør gjerne oss om hva de trenger av emballasje, og vi blir alltid glade for muligheten til å komme med noen råd og tips.

Har du en nettbutikk og trenger råd om valg av emballasje? Ta kontakt med RAJAs kundeservice.
RAJAs kundeservice hjelper deg gjerne!

Vi har laget en sjekkliste med 9 punkter du som nettbutikkeier bør tenke på når du skal handle inn emballasje.  

Sjekkliste:

1. Hva skal du sende?  

Det første du må vite er hva du skal sende. Hva er målene og hvor tungt er det? Tenk gjennom hva slags type varer eller produkter det er snakk om. Hvor mange ulike typer produkter selger du? Holder det med konvolutter eller trenger du esker, poser eller hylser? Hvor mange ulike produkter om gangen ser du for deg at du vil sende sammen?  Se noen av våre esker her.

2. Hvordan vil du fremstå gjennom din emballasjebruk?  

Hvilket førsteinntrykk ønsker du at kunden din skal få når pakken din blir levert? Se for deg hvordan du vil at kundene skal oppleve å få pakken din. Tenk for eksempel gjennom om du vil bruke hvite eller brune esker i din nettbutikk? Hvite esker mener noen er penere, mens brune kan oppleves mer miljøvennlig. Har du tenkt på hvordan unboxing-opplevelsen skal være for kunden din? Husk at unboxing-opplevelsen er en viktig del av kundeforholdet.

3. Trenger du noe beskyttelse av produktene?  

Om du trenger beskyttelse, avhenger helt av hva slags produkt det er snakk om. Hvor skjøre er produktene? Hvis de kan knuses så trenger du beskyttelse. Her finnes det mange alternativer å velge mellom, slik som bobleplast, pakkechips, silkepapir eller papirfyll. Det viktigste er at produktet blir låst i emballasjen slik at det ikke blir liggende og slenge rundt i pakken.  

Også når det gjelder valg av beskyttelse må du tenke gjennom hvordan det du sender skal fremstå når det pakkes opp. Det er flere typer beskyttelse som også ser pen ut, eksempelvis silkepapir eller papirstrimler. Og ikke minst – ønsker du at beskyttelsen skal være miljøvennlig? Det finnes mange miljøvennlige alternativer, som papirfyll eller miljøvennlig pakkechips.

4. Hvordan skal pakken forsegles?  

Har du behov for strammebånd eller tape? Sender du produkter i esker, trenger du sannsynligvis pakketape. Her finnes det flere alternativer, og vi anbefaler miljøvennlig papirtape. Skulle dette ikke passe for deg kan du også bruke PP-tape, PVC-tape eller ekstra sterk glassfibertape. Les om ulike typer tape her.  

Skal du sende større esker eller pakke esker på pall, trenger du gjerne også strammebånd. Her finnes det PP-bånd for lettere gods eller strammebånd av fiber, PET eller stål for tyngre gods. Vi anbefaler miljøvennlig PET-bånd som er laget av 80% resirkulert materiale.

5. Hvordan skal du sende varene dine?  

Bruker din nettbutikk Posten, Bring, Helthjem eller Postnord – eller en annen distributør? De ulike distributørene har ulike krav eller standard mål som gir deg ulike kostnadsnivåer. Vi anbefaler at du tar kontakt med din distributør og setter deg inn i hvilke grenser som gjelder, for her kan det være mye penger å spare. Les om Pakke i postkassen fra Bring her.   

6. Hvor mange pakker skal du sende om dagen?  

Tenk gjennom hvor mange kunder du har, og hvis mulig – hvordan du tror omsetningen i nettbutikken vil utvikle seg i tiden som kommer. Har du faste kunder som handler hos deg med jevne mellomrom? Hvor ofte handler de hos deg? Skal du ha noen kampanjer eller aktiviteter med mål om å øke salget i tiden som kommer?  

Hvis du pakker et visst antall kan det være verdt å vurdere en pakkemaskin. Er du en nystartet bedrift kan dette være for tidlig å tenke på, men det er noe å vurdere for fremtiden.  

7. Hvordan vil du merke pakkene fra din nettbutikk?  

Det er viktig med tydelig merking slik at pakkene kommer frem til riktig mottaker. Det finnes ulike alternative merkeetiketter, og valg av etiketter henger også sammen med antall pakker du skal sende. Tenk også gjennom om du har behov for pakkseddellommer for å beskytte transportdokumenter mot fukt og skader.  

Les mer om dette i et tidligere blogginnlegg om merking av gods.

8. Hvordan vil du profilere nettbutikken på emballasjen?  

Emballasjen byr på en god mulighet til å bygge merkevaren din. Det finnes mange alternativer hvis du ønsker å vise frem merkevaren på emballasjen.  

For en oppstartsbedrift så kan vi anbefale etiketter med logo eller pakketape med logo. Begge alternativene gir kundene dine et godt førsteinntrykk samtidig som det er en rimelig investering.  

9. Har du tenkt på retur?  

For å gi god kundeservice anbefaler vi å gjøre det enkelt for kundene dine dersom de ønsker å returnere noen av varene. Erfaring tilsier at dette vil øke kundelojaliteten og graden av gjenkjøp.  

Vi har flere produkter som gjør det enkelt å returnere, f.eks e-handelsposer med dobbel limstripe eller esker med automatbunn og dobbel limstripe

Noen nyttige linker

Vi har samlet en del av de mest populære emballasjeproduktene for e-handelsbedrifter her. Ta en titt og bli inspirert til hva som kan passe for din nettbutikk!  

Se også disse hjelpemidlene:  

RAJAs box selector 

RAJAs bag selector 

Og til slutt noen tips:  

  • Hvis du er nystartet, ikke gap over for mye med en gang. Begynn med noen størrelser og produkter og utvid heller etter hvert. RAJA har 3000 produkter på lager og leverer raskt, så du kan få tak i flere produkter og størrelser på kort varsel.  
  • Ikke bruk for mye emballasje. Enkelte velger større esker enn de har bruk for, eller mer beskyttelse inni esken enn det som er nødvendig. Her er det viktig å være bevisst, da unødvendig emballasje både fører til unødvendig miljøbelastning og høyere kostnader enn du trenger.  

Vi kan gi deg gode råd om hvilke emballasjeprodukter du trenger, og setter gjerne sammen et forslag til en startpakke som passer for akkurat din nettbutikk.  

Ta gjerne kontakt med oss på telefon (22 51 40 00), e-post (post@rajapack.no) eller chat for en hyggelig emballasjeprat!

Mest leste temaer