Hvilken beskyttelse bør jeg velge?

5min å lese17/03/2022

Hvilket pakkefyll og beskyttelse bør jeg bruke?

Det er mye å ta hensyn til når du skal pakke varene dine for å minimere skader under lagring og transport. Hvordan du velger riktig pakkefyll for å beskytte varene dine kommer an på hva du pakker, hva du pakker det inn i og hvor og hvordan det skal transporteres. Vekt og størrelse på varen, om varen skal sendes i en eske, pose eller konvolutt, og om varen skal sendes med en gang eller lagres, er viktige momenter å tenke på.

Her tar vi en titt på utvalget av pakkefyll og beskyttelse, og sier litt om hva vi anbefaler til hvilke typer produkter. 

Hvilket pakkefyll og beskyttelse som skal brukes når du pakker noe til lagring, transport eller frakt kommer an på hva du pakker og hvilken reise varene skal ut på.

Det finnes en rekke alternativer for beskyttelse, som hver er egnet for å beskytte ulike typer produkter. Eksempler er beskyttelse av papp, bobleplast og skumfolie, og beskyttelse av papir. Det finnes også luftputer som blåses opp, dette er egnet for ekstra skjøre produkter. 

Det viktigste med pakkefyll og beskyttelse er at de holder produktene på plass og minimerer risikoen for skader under lagring, stabling og transport. Produktene må beskyttes ikke bare mot støt, men også mot støv, smuss, fukt og vibrasjon.

Hva er beskyttende emballasje?

Det er viktig å ikke forveksle beskyttelse med emballasje. Beskyttende emballasje er vanligvis emballasjemateriale som legges inni esken eller pakkes rundt varene i esken for å gi en polstring, støtdemping eller skjerming mot støv og smuss.

Ulike typer beskyttende materialer

Det finnes et bredt utvalg av beskyttelse i ulike materialer. Hvert materiale har sine fordeler. 

Skumplater er allsidige og gir god beskyttelse
Beskyttende skumplater er en allsidig løsning

Skum

Skumfolie og skumplater er et allsidig beskyttelsesmateriale og gir god beskyttelse mot støt, vibrasjon, fukt og smuss. Skumbeskyttelse finnes i en rekke ulike varianter.

Skum har mange bruksområder og gir god beskyttelse
Beskyttende skumplater og skumfolie gir forskjellige beskyttelsesnivåer

Skumfolie på rull kan pakkes rundt gjenstander for grunnleggende beskyttelse mot slitasje og støt, mens skumplater kan pakkes rundt produktet inni esken for å gi sterk beskyttelse av produktet. 

Skumemballasje kommer også i former som pent beskytter delikate kanter og hjørner. U-profilbeskyttere vikler seg rundt hjørnene, mens L-profilbeskyttere forhindrer kantskader og passer godt rundt skarpe kanter på produkter. 

Skumkant- og hjørnebeskyttere gir god beskyttelse
Skumkant- og hjørnebeskyttere gir spesifikk beskyttelse

Bobleplast

Bobleplast er et fleksibelt alternativ
Bobleplast er et fleksibelt alternativ

Bobleplast eller boblefolie er en god måte å beskytte et bredt spekter av produkter på. Den er lett, fleksibel og kan enkelt kuttes i størrelse, noe som gjør den blant de mest fleksible formene for beskyttelse. Boblefolie er fukt- og smussbestandig og gir en robust beskyttelse mot slag og støt. Bobleplast finnes i ulike varianter, med små eller store bobler, og kommer på rull eller som poser.

Flere og flere velger nå bobleplast av resirkulert plast, og dette er et godt miljøvalg. Denne har en grålig farge som varierer fra rull til rull avhengig av det resirkulerte materialet som har blitt brukt i produksjonen.

Bobleplast finnes som 30, 50 eller 100% resirkulert

Se RAJAs utvalg av bobleplast her.

En annen fordel med bobleplast er at den kan gjenbrukes gang på gang, og kan dermed bli et økonomisk alternativ. Bobleplast kan også resirkuleres etter siste bruk.  

Bobleplast finnes også som poser med selvklebende lukking. Her en 100% resirkulert variant.

  

Papirbeskyttelse:

Papirbeskyttelse i ark
Papirbeskyttelse på rull

Papirbeskyttelse i ark eller på rull 

Papir benyttes av stadig flere også som beskyttelse. Som emballasje har papir mange ulike bruksområder, fra innpakking for frakt og lagring, til beskyttelse inni esker eller som gaveemballasje.  

Kraftpapir på rull eller delt i ark er et 100% rent, ubleket og resirkulerbart materiale og er miljøvennlig. Som beskyttelse er dette godt egnet til lettere produkter, og kan pakkes eller vikles rundt produkter inni en eske.

Papirfyll gir god beskyttelse

Et annet populært alternativ er silkepapir. Dette finnes i en rekke ulike farger, og gir både god beskyttelse og en fin presentasjon av produkter. Det brukes derfor mye til gave- og butikkinnpakning. Silkepapir er også resirkulerbart.

Silkepapir gir et elegant inntrykk

En annen form for papirbeskyttelse er avismakulatur. Dette er et miljøvennlig alternativ, da det er produsert av resirkulert avispapir. Avismakulatur er godt egnet til innpakking eksempelvis ved flytting.

Avismakulatur gir god beskyttelse av produkter av glass eller porselen

Papirstrimler er et fleksibelt produkt som både gir god beskyttelse og er dekorative. De finnes i ulike farger og brukes mye til gaveinnpakning.

Papirstrimler brukes ofte som beskyttelse i gaveesker
Papirstrimler brukes ofte som beskyttelse i gaveesker

Papirstrimler er trekkspillformede strimler av 3-lags papir, og RAJAs papirstrimler produseres av 80% resirkulert materiale. I tillegg til å gi god beskyttelse kan de også skape en god unboxing-opplevelse og er derfor godt egnet for nettbutikker som sender skjøre gjenstander.

Papp

Bølgepapp gir styrke og beskyttelse

Bølgepapp – på rull eller i ark – har de samme fordelene som papir, men har ekstra styrke og beskytter enda bedre. Dette er solid papp som er motstandsdyktig og tåler trykk under forsendelse, samt absorberer støt. Bølgepapp er ikke bare lettvektig og fleksibelt, det er også tynt nok til å brukes for å skille produkter uten at det tar opp verdifull plass. Bølgepapp former seg etter innholdet – pappesker i enkel bølgepapp er mest formbare og er godt egnet til selv små produkter.

Vil du vite mer om RAJAs brede utvalg av beskyttende emballasjeløsninger?

Vårt kundeserviceteam er her for å hjelpe deg med å finne de beste løsningene for dine behov. Ta kontakt med oss på post@rajapack.no, telefon 22514000 eller via chat på www.rajapack.no.

Mest leste temaer