Hvordan velge riktig pakkefyll og beskyttelse?

8 min å lese 21 april 2023

Pakkefyll er viktig å tenke på for alle nettbutikker som pakker og sender varer til kundene sine. Enten butikken bruker esker, poser eller konvolutter til å frakte varene, er pakkefyll nødvendig for å beskytte innholdet. Behovet for beskyttelse varierer selvfølgelig med hvilket produkt nettbutikken skal sende. Funksjonen til pakkefyll er først og fremst å sikre at produktene kommer frem til kunden i god stand og ikke blir skadet under transporten. Dette blir oppnådd gjennom at:

 • Pakkefyll absorberer støt
 • Ved å redusere tomrom i pakken hindrer det produktene i å bevege seg inni pakken
 • Det er et ekstra lag som beskytter produktene fra f.eks fukt eller støv.

Vi i RAJA kan hjelpe deg med å velge det beste pakkefyllet og beskyttelsen for dine produkter. I denne artikkelen går vi gjennom viktigheten av å velge riktig pakkefyll og viser til noen ulike typer fyllmateriale. Vi tar også for oss noen maskiner for pakkefyll og beskyttelse, og gir noen tips til hvordan optimalisere pakkeprosessen.

 

Viktigheten av å velge riktig pakkefyll

Siden det gir god beskyttelse for produktene dine har pakkefyll en positiv påvirkning på viktige parametre som svinn og kundetilfredshet. Flere årsaker til at det er viktig å velge riktig pakkefyll er:

 • Presentasjon: Pakking av produktene med riktig pakkefyll sikrer at alt innholdet i esken får en god plassering og holder seg stabilt under transport. Det bidrar til et godt førsteinntrykk for kunden som åpner pakken at innholdet i pakken er godt organisert, og at produktene er godt beskyttet.
 • Lojalitet: Emballasje av høy kvalitet bidrar til kundelojalitet, og det er lurt å bruke et fyllmateriale som gjør at handleopplevelsen skiller seg ut. Dagens kunder stiller høye krav og setter pris på at varene er enkle å pakke ut og at all emballasje er laget av miljøvennlige og resirkulerbare materialer;
 • Differensiering: Enkelte typer pakkefyll kan tilpasses med merkets egne farger, logoer og budskap. Dermed kan pakkefyll også bidra til å styrke merkevaren din.
 • Produktivitet: Å finne riktig type pakkefyll til deres pakkeprosess kan gjøre det raskere å pakke ordrene, særlig hvis dere også velger å bruke en pakkemaskin. Dette kan føre til bedre produktivitet og bedre ergonomi på lageret.

 

Typer pakkefyll og beskyttelse

Er du kjent med alle mulighetene innen pakkefyll?

 

Fyllmaterialer for tradisjonell emballasje

Bobleplast

bobleplast brukes som pakkefyllBobleplast på rull anbefales for produkter som har rette vinkler eller skarpe kanter (møbler, kniver osv.) og for skjøre produkter som lett kan ta skade (tallerkener, glass osv.), spesielt hvis de kommer i flere deler. Det finnes også antistatisk bobleplast, ideelt for elektroniske produkter som mobiltelefoner, nettbrett, datamaskiner eller TV-er.

Bobleplast er en type pakkefyll som er lett, økonomisk og kan tilpasses ulike formater. Den er tilgjengelig på rull, som ark og som poser for enkel bruk.

Bobleplast finnes også i resirkulert plast, og vi anbefaler dette av hensyn til miljøet. Det finnes også et tilsvarende papirprodukt: Boblefolie i papir.

Se alle varianter av RAJAs bobleplast her.

 

Pakkechips

Pakkechips er ideelle for å fylle tomrom inni esker, og de forhindrer at varene får uønskede bevegelser. De er et utmerket supplement til forsendelse av skjøre produkter, gjerne kombinert med bobleplast. Pakkechips er en rimelig og estetisk løsning. De nye miljøvennlige pakkechipsene er laget av maisstivelse som er 100% nedbrytbar, og de har en frisk grønnfarge som gir et pent inntrykk.

miljøvennlige pakkechips

Skumfolie i ark

Skumfolie passer som pakkefyllSkumfolie er et alternativ til boblefolie, og når disse produktene sammenlignes er det verdt å nevne at skumfolie er spesielt godt egnet til produkter som har polerte eller blanke overflater. Eksempler kan være bilder i glassramme eller speil. Bobleplast kan etterlate merker på ømfintlige overflater, mens skum er mykere og mer miljøvennlig. Skumfolie er tilgjengelig i forskjellige utgaver: i poser, i ark og på rull.

 

Fyllmaterialer for innovativ emballasje

kraftpapir gir god beskyttelse

Bølgepapp og kraftpapir absorberer støt under transport. Dette forhindrer produktbevegelser og egner seg for mindre skjøre produkter. Faktisk er kraftpapir det mest brukte pakkefyllet for nettbaserte apotek og kosmetikkbutikker. Disse butikkene sender ofte produkter som er av ulik størrelse og form, og da er kraftpapir et veldig fleksibelt og godt egnet materiale.

 

Kraftpapir gir et naturlig utseende i pakken, i tillegg til at det tar liten plass og er resirkulerbart og biologisk nedbrytbart. Det leveres vanligvis i ruller som kan kuttes til riktig størrelse eller i ferdigkuttede ark. I tillegg kan kraftpapir tilpasses med bedriftens farger eller med trykk av logo eller ulike budskap.

 

 

 

Silkepapir

Silkepapir pakkefyll

Silkepapir gir en pen og elegant presentasjon av produkter, spesielt de som er pakket inn som gaver. Det blir derfor ofte brukt av kles- og kosmetikkbutikker. Den finnes både i hvit og en rekke andre farger og kan dermed enkelt tilpasses merkevaren. Silkepapir er derfor stjernen i en minneverdig unboxing-opplevelse!

Papirstrimler og avismakulatur er andre alternativer av papir som både gir god beskyttelse og en elegant presentasjon av produktene, og begge typene er derfor godt egnet ved innpakking av gaver.

 

 

 

 

 

Luftputer

luftputer er bra til pakkefyllLuftputer er et ultralett, moderne og behagelig beskyttelsesmateriale. Når putene er blåst opp, er de sammensatt av 99 % luft, så de tar svært liten plass, både før bruk og etterpå.

Luftputer kan brukes i pakkemaskiner og -systemer eller som perforerte ark, klare til umiddelbar bruk. Materialet har blitt et av de foretrukne alternativene for e-handel de siste årene, og en av hovedårsakene er at de er så enkle og i bruk, samt renslige. I tillegg er de tilgjengelige både i papirversjon og i plast, både resirkulert plast og bioplast.

 

 

Ferdig fylte esker og konvolutter

For ytterligere å effektivisere pakking kan RAJA også tilby ulike spesialesker og konvolutter som kombinerer emballasje med pakkefyll i ett og samme produkt. Med disse løsningene får du en god organisering av innholdet med svært liten innsats. Ta en titt på:

Polstrede papirkonvolutter – det grønneste valget. Disse konvoluttene er fylt med en papirvattering i honeycomb-struktur, og de kan dermed erstatte boblekonvolutter. Siden både utsiden og vatteringen er i papir kan konvoluttene enkelt resirkuleres: hele produktet kan kastes i papiravfallet.

Jiffy green-polstrede konvolutter er et annet alternativ. Disse er egnet for små og lette produkter som sendes i posten.

 

esker med skuminnlegg

Esker med skuminnlegg. Disse kan brukes til total fiksering av produktene. Eskene er fylt inni med et skum av polyuretan.

Boblekonvolutter – konvolutter og bobleplast, en alt-i-ett løsning.

 

Pakkemaskiner for fyll og beskyttelse

Med papir- eller luftfyllmaskiner kan du automatisere beskyttelsen av produktene dine. Hvis du ønsker å optimere pakkeprosessen, spare tid og oppnå en perfekt presentasjon, er dette den beste løsningen, særlig for større nettbutikker som sender ut et betydelig antall ordrer hver dag.

 

Papirfyllmaskiner

papirfyllmaskinInnenfor maskinene som produserer papirfyll finner vi to typer:

 • Maskiner som fyller med papir for å fylle ut tomrom. Disse maskinene produserer pakkefyll som beskytter produktene inni pakken mot støt.
 • Papirfyllmaskiner som pakker inn produkter. De skaper et mykt deksel, med en honeycomb-struktur, som gir en estetisk og miljøvennlig presentasjon av produktene.

RAJA tilbyr en rekke ulike papirfyllmaskiner, se en oversikt her.

 

Luftfyllmaskiner

luftfyllmaskinLuftfyllmaskiner automatiserer oppblåsing av luftputer. Disse maskinene er ofte kompakte og enkle å installere på en pakkestasjon.

Se RAJAs luftfyllmaskiner her.

 

Hvordan forbedre beskyttelsen gjennom pakkefyll?

Å velge riktig type pakkefyll er en god start, men det er ikke nok. Her kommer noen tips til hva du kan tenke på for å beskytte produktene dine best mulig:

 • Velg esker som er laget av riktig type papp for dine produkter. Vær spesielt oppmerksom på tykkelsen: Enkelt bølgepapp anbefales for lette forsendelser, mens dobbelt og trippel bølgepapp er best egnet for skjøre eller tunge produkter, for lange turer og til eksport.
 • Legg til skumprofiler eller papphjørner for å bevare hjørnene og kantene på rammer, møbler osv. Enhver påvirkning på denne typen produkter kan skade dem;
 • Lukk pakken godt, for eksempel med tape. RAJA har en rekke ulike typer tape i sortimentet, for eksempel PP-tape, papirtape, forsterket tape, farget pakketape eller støysvak tape. Vi anbefaler deg også å vurdere pakketape med trykk for å vise frem merkevaren din på pakketapen.

Se RAJAs utvalg av tape her.

 • Bruk strammebånd for å gjøre det vanskelig for pakkene dine å åpnes uønsket. På denne måten er det ingen som kan se innholdet eller fjerne et produkt.

Og sist, men ikke minst:

 • Hvis det viktigste for deg er å velge mest mulig miljøvennlig, husk at innenfor de forskjellige typene av pakkefyll og beskyttelse finnes det miljøvennlige produkter. Disse er utviklet spesielt for å minimere miljøpåvirkningen av emballasjen.

Se RAJAs utvalg av miljøvennlig emballasje her.

 

Vil du ha råd om valg av riktig pakkefyll og beskyttelse for dine produkter?

Ta kontakt med RAJAs kundesenter på telefon 22 51 40 00 eller post@rajapack.no, eller via chaten på www.rajapack.no. Vårt team av emballasjespesialister vil gjerne hjelpe deg!

Mest leste temaer