Hvorfor bør du velge resirkulert emballasje?

3 min å lese29 november 2023

Resirkulering er en enkel og givende aktivitet i hverdagen, og er en selvfølge for alle som er engasjert i miljøet. Resirkulering er også viktig for den sirkulære økonomien, og er nødvendig for å omstille oss til et lavutslippssamfunn. Nordmenn er imidlertid i europatoppen når det gjelder avfall fra emballasje, og produserer hele 178 kg avfall per år, mot et snitt på 175 kg for EU. Høyere krav til resirkulering er derfor viktig for at Norge skal nærme seg klimamålene.

 

Hva er et resirkulert materiale?

Resirkulering er prosessen der brukt eller kassert avfall omdannes til råvarer for fremstilling av nye produkter. For å gjøre dette gjennomgår materialer som papp, glass eller plast en behandling i ulike trinn for å kunne utnyttes til nye bruksområder. Det resirkulerte materialet er et resultat av denne transformasjonen og består av sekundære råvarer fra resirkulering.

Fordeler med resirkulering

Å satse på bruk av resirkulerte materialer innebærer en rekke fordeler:

ikon for resirkulering

  • Redusert forurensning. Ved å produsere nye varer fra avfall begrenses produksjonskjedens påvirkning på miljøet, og energibesparelser er mulig.
  • Bevaring av naturressurser. Den kontinuerlige produksjonssyklusen gjør at resirkulerte produkter minimerer bruken av naturressurser.
  • Merverdi sammenlignet med konkurrentene. Forbrukernes preferanse for resirkulerte produkter er økende, så miljøansvarlig atferd styrker merkevaren for selskaper som tar gode miljøvalg.

Hva er resirkulert emballasje?

Resirkulert emballasje er et ideelt eksempel på sirkulærøkonomi, siden emballasjen kommer fra et tidligere objekt som blir omdannet etter bruk, og så brukt om igjen. Hvis bare monomaterialer brukes i denne typen emballasje, er miljøfordelen enda større.

RAJA kan tilby en rekke resirkulerte emballasjeprodukter , for eksempel:

lightbag resirkulert konvolutt
Lightbag – brune konvolutter av kartong, 100% resirkulert

 

automatbunn resirkulert
Postesker med automatbunn og dobbel limstripe for enkel retur, 70% resirkulert
ehandelsposer-resirkulert
Hvite e-handelsposer av 100% resirkulert plast
poser-kraftpapir-resirkulert
Miljøvennlige poser av kraftpapir, 100% resirkulert
boblefolie-resirkulert
Boblefolie av papir, 100% resirkulert
inkapall
Inka-paller laget av 80% komprimert treavfall

 

Økodesign innen emballasje

Økodesign er når prosessen med design, utvikling og bruk av emballasjeprodukter tar hensyn til miljøet helt fra startfasen. EUs direktiv for økodesign skal blant annet sikre at produkter som settes på markedet i Europa er designet for en sirkulær økonomi, og det vil komme mer konkrete krav til økodesign i tiden som kommer. Å være tidlig ute med økodesign vil ha en positiv innvirkning på merkevaren og selskapets resultater.

RAJAs 5 emballasjeprinsipper

RAJA-gruppen har som mål å fremme god og bærekraftig emballasjebruk, og har utviklet 5 emballasjeprinsipper som vi ønsker å følge: Reduser, Gjenbruk, Erstatt, Forny og Resirkuler.

5-prinsipper
RAJAs 5 emballasjeprinsipper

Vi har også forpliktet oss til FNs bærekraftsmål, og vi tar bruken av resirkulerte materialer og resirkulerbare produkter på alvor. Vi oppfordrer alle til å gjøre sin del for å ta vare på miljøet, og et skritt i riktig retning er å ta i bruk miljøvennlig emballasje.

avfallsdunker-resirkulering

Ønsker du veiledning i hvordan ta best mulig miljøvalg innen emballasje? Ta kontakt med RAJAs kundesenter på telefon 22 51 40 00 eller post@rajapack.no.

Du kan også lære om 7 grønne emballasjetrender i denne artikkelen.

    Mest leste temaer