Hvordan pakke miljøvennlig med emballasje i monomateriale

7 min å lese 26 juni 2023

Har du hørt om emballasje i monomateriale? Monomateriale betyr å bruke kun ett materiale. Hele emballasjeproduktet inneholder derfor kun papir eller kun plast. Både papir og plast har sine bruksområder, men fordelen er at det er lett å sortere emballasjen etter bruk. Det er bra for miljøet, men det er også bra for kundeopplevelsen. Enkel avfallssortering bidrar til mer fornøyde kunder. Er du klar for å velge mono?

 

1. Hva er emballasje i monomateriale?

Monomaterialemballasje er en samlebetegnelse for emballasje som har en fullstendig homogen sammensetning. “Mono” er et gresk ord som betyr “en”, og det er det det handler om. Monomateriale-emballasje kan være laget utelukkende av papir, plast, aluminium eller andre materialer… så lenge ingen tredjeparts råvarer er blandet inn.

Takket være deres homogene sammensetning spiller de en stor rolle i den sirkulære økonomien. Når et produkt bare inneholder én råvare, er det mye lettere å sortere og bearbeide for resirkulering. Dette gjør livet enklere og mer bærekraftig.

monomateriale er enkelt å resirkulere

Netthandel har blitt en del av hverdagen vår, og det stiller krav til at emballasjen som brukes i netthandel er bærekraftig. Det er derfor RAJA bevisst satser på å tilby emballasjeløsninger som er så gode miljøvalg som mulig, og som bidrar til en sirkulær økonomi.

Se RAJAs utvalg av miljøvennlige emballasjeprodukter her.

 

2. Hva er fordelene med emballasje i monomateriale?

Miljøaspektet blir stadig viktigere for kundene når de handler på nett. De nettbutikkene som driver mest miljøvennlig har et konkurransefortrinn i kampen om kundene. Emballasjebruk er en viktig del av dette.

Monomateriale er et viktig tiltak som bidrar til mindre miljøbelastning og gir kundene en positiv unboxing-opplevelse. Emballasje i kun ett materiale gjør også at nettbutikken er forberedt på de nye emballasjereglene som forventes å komme i 2024. Finn ut mer nedenfor.

 

► 2.1 Redusert miljøpåvirkning

Etter bruk kan emballasje i monomateriale enkelt sorteres i samme avfallsstrøm, noe som letter gjenvinningsprosessen. Det fører til at mye mindre avfall går tapt og på sikt vil behovet for nye råvarer reduseres. Denne prosessen er kjent som sirkulærøkonomi. Ved å velge monomateriale gir du råvarer en lengre livssyklus.

Denne type emballasje bidrar også til reduksjon av CO2-utslipp. Når vi forplikter oss til sirkularitet trenger vi mindre råvarer og mindre transport – begge er aktiviteter som innebærer CO2-utslipp.

Monomateriale gir mindre behov for transport

 

► 2.2 Forbedret kundeopplevelse

En europeisk forbrukerundersøkelse om emballasje fra 2021 (utført av Pro Carton) ga noen interessante svar om miljøvennlig emballasje. Selv i 2023 kan vi si at disse tallene fortsatt er relevante. Så budskapet er: velg miljøvennlig emballasje for kundene dine!

 

 • Over 58 % av de spurte resirkulerer mer enn før og bruker mindre plastemballasje.
 • 61 % av deltakerne anser miljøpåvirkning som en viktig faktor i sine kjøp.
 • 93 % setter mer pris på supermarkeder eller forhandlere som tar grønne initiativer.
 • 65 % av de spurte har skiftet merke fordi de var i tvil om pakkemetoden.

Ville det ikke vært praktisk for kundene dine å kunne sortere hele pakken på en gang, uten å måtte dele opp emballasjen i ulike materialer? Dette sparer mye frustrasjon når det er på tide å kaste emballasjen. Dette oppnår du med emballasje i monomateriale.

monomateriale gir mindre frustrasjon ved utpakking

►2.3 Klar for nye europeiske emballasjeregler

Mot slutten av 2022 lanserte EU et nytt lovforslag om produktemballasje: Emballasje- og emballasjeavfallsforordningen (PPWR). Denne forskriften inneholder regler som gjelder spesielt for emballasje som brukes i netthandel. Det er forventet at det nye regelverket vil tre i kraft i 2024, og reglene vil også gjelde for norske nettbutikker. Naturligvis vil dette få en betydelig innvirkning på nettbutikkenes emballasjebruk.

For å oppsummere ønsker EU å gjøre all (netthandels-) emballasje så sirkulær som mulig innen 2030. Det legges vekt på resirkulering og gjenbruk. Dagens emballasje må være lett å gjøre om til morgendagens emballasje. Ved å velge emballasje i monomateriale vil nettbutikkene være klare for denne utfordringen.

Klikk her for å lese mer om de nye europeiske emballasjereglene

EU-regler om emballasje

3. Hvilken emballasje i monomateriale er mest populær innen netthandel?

Gjennom hele pakkeprosessen finnes det alternativer i monomateriale, fra esken du pakker produktet i til pallen som transportøren henter på lageret ditt. Emballasje i ett materiale finnes i mange ulike former, og utvalget blir stadig bedre. Nettbutikker bør sette seg inn de hvilke alternativer som finnes, slik at de kan velge de løsningene som passer dem best.

Ta gjerne kontakt med RAJAs kundesenter dersom du ønsker råd og veiledning til din nettbutikk – du treffer oss på telefon 22 51 40 00 eller post@rajapack.no.

 

► 3.1 Papir eller plast?

Begge materialene er mye brukt i frakt av netthandelsprodukter, men trenden nå er at papiremballasje ses på som et bedre valg. Det er tre grunner til dette:

 • Studier viser at forbrukerne ser på papir som et grønnere og derfor mer attraktivt alternativ til plast.
 • Papir og papp kommer fra en fornybar ressurs: tre. Trær kan dyrkes og reproduseres i det uendelige (og veldig raskt). På den annen side tar oljen som plasten lages av tusenvis av år å produsere.
 • Tre, papir og papp er råvarer som allerede i dag er svært godt sortert. I de fleste europeiske land er de det best sorterte avfallsmaterialet. Plast blir derimot ikke sortert like godt eller så ofte (delvis fordi det er så mange varianter). Forbrukerne har med andre ord allerede mye erfaring med å sortere papir riktig fra plast.

 

► 3.2 6 trinn til pakking i monomateriale fra RAJA

I RAJAs produktutvalg finner du både papir- og plastprodukter for emballasje i monomateriale. I eksemplet nedenfor tar vi hovedsakelig for oss papirløsninger.

 

 • Trinn 1 – Pakk: Første trinn i pakkeprosessen er å pakke inn produktet i en pappeske eller en e-handelspose i papir. Det finnes også praktiske esker med variabel høyde. Dette gjør at du alltid kan pakke kompakt, fordi du enkelt kan tilpasse esken til størrelsen på produktet ditt.

 

 • Trinn 2 – Beskytt: Sender du produkter som er skjøre eller kan skades under transport? Velg gjerne boblefolie i papir, et utmerket alternativ til tradisjonell bobleplast.

 

monomateriale i 6 trinn - 1

 • Trinn 4 – Forsegl: for å lukke en eske, anbefaler vi å bruke papirtape.

 

 • Trinn 5 – Merk: God merking er viktig, og hvis du skal vedlegge en pakkseddel kan du feste en pakkseddellomme av papir utenpå esken. Denne er ideell for å oppbevare dine fraktdokumenter.

 

 • Trinn 6 – Transport: Når du sender store mengder eller store produkter, trenger du ofte paller. Selv da kan du velge papir- eller pappløsninger: både paller, strekkfilm og strappebånd er nå tilgjengelig i papirversjon.

monomateriale i 6 trinn - 2

4. Er monomateriale alltid den beste løsningen?

For standard netthandelsforsendelser er monomateriale ofte den beste løsningen. Men det er også noen få unntak fra denne regelen. I noen tilfeller er det praktisk å bruke komposittemballasje. Dette innebærer å kombinere 2 eller flere materialer, slik at egenskapene til hvert materiale bidrar til sikkerheten til forsendelsen. Her er noen eksempler:

 

 • Melkekartonger har et lag plast i pappbunnen slik at melken og pappen ikke skader hverandre.

Generelt er emballasje i ett materiale en interessant løsning for nettbutikker, da det reduserer miljøpåvirkningen betraktelig. For spesielle eller svært skjøre produkter er spesifikk komposittemballasje et bedre alternativ. Selvfølgelig er målet alltid at kunden mottar produktet i perfekt stand.

 

Vil du  vite mer om dette temaet? Se også vår tidligere bloggartikkel Monomateriale – årets store emballasjetrend.

Mest leste temaer