Utdanning for kvinner – en hjertesak for RAJA

2 min å lese 22 april 2021

Helt siden RAJA så dagens lys på 1950-tallet har selskapet vært engasjert i kvinners rettigheter. I 2006 etablerte RAJA en egen stiftelse, RAJA-Danièle Marcovici Foundation. Gjennom stiftelsen jobber RAJA for å støtte kvinneprosjekter over hele verden.

Utdanning for kvinner

Et av fire områder RAJA Foundation jobber med, er å gi støtte til utdanning for kvinner. Her i Norge har vi valgt å inngå et samarbeid med Vibeke Sefland og hennes organisasjon Mountain Vibs, for å bidra til dette. Gjennom samarbeidet støtter RAJA en skole for jenter i Nepal.

Vibeke Sefland er en av verdens beste kvinnelige fjellklatrere. Da hun i 2015 var på en ekspedisjon til Mount Everest, ble Nepal rammet av et jordskjelv som la landsbyer i grus. Hun valgte å bli igjen og hjelpe til med oppbyggingen av landet. Siden dette har Vibeke etablert en rekke hjelpetiltak i Nepal. Eksempler på hjelpetiltak er et barnehjem, en fabrikk for vanskeligstilte, opplæring av jordmødre og flere skoler.

Vibeke Sefland har bodd i lengre perioder i Nepal og gjort en utrettelig innsats etter at landet ble rammet av jordskjelv.

For innsatsen sin ble Vibeke blant annet hedret som en av finalistene i kåringen av Årets modigste kvinne i 2020 av magasinet Tara. Du kan lese om Vibeke i Tara her.

Skolen i Nepal

Gjennom samarbeidet med Mountain Vibs har RAJA sponset en skole for jenter i Kathmandu. Skolen har 250 elever, og inntil nylig kunne ikke jentene gå på skolen når de hadde menstruasjon. Dette skyldes at deler av landet praktiserer den gamle skikken «Chhaupadi». Dette er en tradisjon som forbyr kvinner og jenter å delta i normale, daglige aktiviteter mens de menstruerer, ettersom de betraktes som «urene». I stedet må jentene isoleres og bo i fjøs eller uthus så lenge de har menstruasjon.

Ved denne skolen har nå jentene fått opplæring i hva menstruasjon er, og tabuet har blitt fjernet. Alle jentene ved skolen har fått utdelt et sett med gjenbrukbare sanitetsbind. Disse gjør at jentene kan gå på skolen hver dag. Slik har Vibeke Sefland og hennes støttespillere sikret at jentene ved skolen slipper å praktisere den gamle skikken, og kan få en utdanning. Det handler om «empowerment» – å gi kvinner styrke til å hjelpe seg selv.

Vil du vite mer om RAJAs engasjement i kvinners rettigheter? Les om RAJA Foundation her.

Mest leste temaer