12 «fun facts» om emballasje

4min å lese14/07/2021

Trodde du emballasje var kjedelig? Å nei da! Men likevel forstår vi godt om en pappeske, papirtape eller bobleplast kan virke litt lite spennende. Våre kolleger i RAJA Belgia har derfor samlet noen morsomme fakta om emballasje for å «spice» temaet litt opp. Visste du dette?

1. I Ohio arrangerer de ‘Tape Festival’ hvert år

Byen Avon, Ohio, arrangerer hvert år en festival som fokuserer på tape i alle dens former. Du ser kunst, skulpturer, klær osv., og alt er laget av tape. Avon er hjembyen til merket Duck Tape, og er dermed «Duck Tape Capital» i verden.

Fra Duck Tape-festivalen i Ohio

2. Tape kan gi deg et stipend

“Stuck at Prom” er en konkurranse fra en amerikansk tapeprodusent. Studenten som designer og produserer den vakreste kjolen eller den mest elegante dressen til deres “prom” med ‘Duck Tape’, vinner et stipend. Premien er på hele 10.000 dollar. Les mer

3. Gjør frostet glass gjennomsiktig igjen med tape

Frostet glass er ikke gjennomsiktig. Men det kan endres på ved hjelp av gjennomsiktig tape. Hvordan er det mulig? Frostet glass er i utgangspunktet et glass med mange mindre feil og mangler. Hvis du legger tape over glasset, fylles disse feilene ut og lyset kan trenge inn. Se hvordan her

https://youtu.be/nRoL2q-tU-Q

 

4. I Frankrike er det et museum dedikert til papp

For å besøke pappmuseet må du reise til Valréas, papphovedstaden i Frankrike. Musée du cartonnage et de l’Imprimerie viser historien til papp og kartong.

5. Forsterket tape ble oppfunnet av militæret

Før oppfinnelsen av gaffatape ble ammunisjonspakker laget vanntett med voks og en slags klebende papirtape. Disse var ofte vanskelige å åpne, noe som førte til at soldatene mistet dyrebare minutter i kampens hete. Ideen til gaffatape, også kalt lerretstape og på engelsk Duck tape, kom fra Vesta Stoudt, moren til to marinesoldater fra Illinois. Under andre verdenskrig skrev hun et brev til president Roosevelt med ideen om å forsterke tape med tekstil. Dette resulterte i en mye mer effektiv tetning. Roosevelt ga ideen til Johnson & Johnson, og slik ble den forsterkede tapen vi kjenner i dag som gaffatape født.

6. Tape reddet Apollo 13-ekspedisjonen

Tape har vært blant redningsutstyret på alle NASA-ekspedisjoner siden starten. Det viste seg å være en god idé da en eksplosjon under Apollo 13-fartøyet forårsaket alvorlige problemer for de tre besetningsmedlemmene. Luftfiltersystemet var i ferd med å gå i stykker, men ved hjelp av tape (og litt hjelp fra Houston) klarte de å reparere luftfiltrene og få det i gang igjen. Se mer om dette her

https://youtu.be/eeEM_IBUv70

 

7. Visste du at pappesken allerede er 200 år gammel?

1817: Den første pappesken kommer på markedet i England.

1850: Kellogg’s er det første merket som permanent tar i bruk pappesker som emballasje.

1856: Det første patentet på bølgepapp blir utstedt. Esken slik vi kjenner den i dag blir født!

1883: Den første bølgepappfabrikken åpner i London.

1914: Trekasser erstattes i økende grad av lettere pappesker.

Kellogg’s originale eske

8. Papir og papp er de mest gjenbrukte materialene i Europa

Av alle råvarer gjenbrukes papir og papp mest, etterfulgt av blant annet glass og metall. Papir kan resirkuleres opptil syv ganger, og en pappeske opptil ti ganger.

9. Bobleplast senker stressnivået ditt

Forskning har vist at et minutt med å poppe bobleplast er like avslappende som en 30-minutters massasje. En teori bak dette er at det har å gjøre med forfedrenes vaner med å knuse flått eller andre plagsomme insekter, ga også den typiske poppelyden. I tillegg kan det også ha sammenheng med at folk blir beroliget av berøring. Ved å gni og poppe boblene, blir følelsen av berøring stimulert.

10. Bobleplast var opprinnelig en type tapet

I 1957 ville ingeniør Al Fielding og den sveitsiske oppfinneren Marc Chavannes utvikle en tapet med hevet struktur. Som et eksperiment limte de to dusjforheng sammen. Det viste seg at etter at kantene var forseglet ble luftboblene igjen i midten. Denne ideen ble aldri særlig vellykket, men emballasjeindustrien visste raskt hvordan den skulle brukes. Dermed ble bobleplasten født.

11. Det blir ikke felt flere trær for å produsere paller

Treet i trepaller er et biprodukt fra produksjon av møbler eller byggematerialer for hjemmebruk. Når en palles livssyklus nærmer seg slutten, blir de fleste trepaller resirkulert og omgjort til drivstoff, trefiberpaller eller som strø.

I 2015 var det tre milliarder paller i omløp i EU.

12. Den emballasjen som gir best beskyttelse mot støt er… luft!

Beskyttelsen er ikke avgjort av formen på beskyttelsen, men i luften rundt og i luften i materialene. Det er gjennom ren luft at støt absorberes best. BANG!

 

Mest leste temaer