Hva er Kvinner og miljø-programmet?
Vårt engasjement
Stiftelsen ble opprettet i 2006 og siden da har RAJA-Danièle Marcovici Foundation støttet veldedighetsprosjekter for å forbedre levekårene til kvinner over hele verden. Stiftelsen har støttet flere hundre organisasjoner til fordel for titusener av kvinner i Frankrike og rundt i verden.
I 2015 lanserte RAJA Kvinner og miljø-programmet, som støtter utvalgte prosjekter forpliktet til kvinner og miljø.
Fra starten av programmet er mer enn 25 millioner kroner samlet inn av landene i
RAJA-gruppen, og over 80 veldedige prosjekter har fått støtte.
I 2022 ble mer enn €200 000 samlet inn av landene i RAJA Group som
deltok i programmet (Norge, Frankrike, Sveits, Belgia, Nederland, Østerrike, England,
Italia, Spania, Danmark, Sverige, Polen, Tsjekkia og Portugal), og dette beløpet ble fordelt
på 6 prosjekter.
Prosjekter som støttes i dag
Hvert år støtter RAJA- Danièle Marcovici Foundation nye organisasjoner som jobber til fordel for kvinners handling for miljøet.
LAAFI France
Opplæring av sårbare kvinner i permakultur og agroøkologi med mål om å utvikle inntektsbringende aktiviteter
I Burkina Faso, hvor 80 % av den aktive befolkningen lever av jordbruk, står bøndene overfor en situasjon med økonomisk usikkerhet. Dette er spesielt på grunn av klimaendringer, vold og Covid-19. Mer enn 40 % av befolkningen lever under fattigdomsgrensen og kvinner har svært liten tilgang til jordeierskap. LAAFI-foreningen har vært til stede der siden 2001 og utfører ulike aktiviteter: profesjonell opplæring, permakultur, utdanning av barn, birøkt, osv. I samarbeid med Beo Neere-foreningen har de Agridev-prosjektet der en ekspert på agroøkologi gir opplæring i agroøkologi og agroskogbruk til 40 kvinner i prekære situasjoner. Kvinnene blir organisert i et kooperativ og har en individuell tomt på 100m2 for å dyrke hageprodukter samt andre inntektsgenererende aktiviteter: birøkt, salg av egg og medisinplanter. Kooperativet skal også forsyne 3 skoler med ferske grønnsaker (360 elever), og lære lærere og foreldre om viktigheten av et balansert kosthold.
Laafi har støttet utviklingsinitiativer i Burkina Faso siden 2001. Organisasjonen har et prosjekt Koudougou (3. største by i Burkina) som sysselsetter 25 personer. Dette prosjektet heter Laafi Village og inkluderer en barnehage med 120 barn, et bibliotek, to restauranter, et sveise- og tømrerverksted, et datasenter, en permakulturhage og en kulturell scene. Foreningen støtter også et enormt birøktprogram med 6000 trente birøktere og 250 tonn sjelden honning produsert per år. Dette på grunn av at birøkt kan være en spak for utvikling av landsbygda.
Les mer her >Mål:
- Forbedre den økonomiske autonomien til 40 kvinner gjennom agroøkologi.
- Levere fersk, organisk og locale grønnsaker til 3 skoler
- Øke bevisstheten om ernæringsproblemer blant 20 lærere
- Beskytte og gjenvinne 2 hektar med naturlig rom.
EMMAÜS France
Reintegrere sårbare kvinner gjennom resirkulering og tekstilbehandlingsaktiviteter.
I Frankrike ble klesproduksjonen doblet mellom 2000 og 2014. I dag blir 680 000 tonn tekstiler satt på markedet hvert år. På slutten av kjeden havner bare 40% av disse klærne og skoene på gjenvinningsstasjonene. De resterende 60% er brent i forbrenningsovn eller begravet på deponi, noe som er en stor kilde til forurensning. Siden oppstarten har Emmaus Frankrike samlet inn, sortert og resirkulert tekstilene som forbrukerne kaster bort hvert år. Disse aktivitetene gjennomføres via arbeidsleirer og sosiale integrasjonsbedrifter med et oppsirkuleringsprosjekt der mennesker i sosialt og økonomisk sårbare situasjoner brukes. Som en del av arbeidet for å bekjempe ekskludering har Emmaus Frankrike sett muligheten til å endre seg, siden flere kvinner og familier har hatt godt av solidaritetsinitiativene, der menn har vært i flertall. Derfor lanserte organisasjonen prosjektet "Façon Emmaüs" som skal øke antallet back-to-work-ordninger og utfører et oppsirkuleringsprosjekt rettet mot kvinnelig publikum.
Emmaus France ble grunnlagt for 73 år siden av Abbé Pierre, og utvikler originale løsninger for å bekjempe eksklusjon. Emmaus sine handlinger er basert på fire pilarer: solidaritet, ubetinget velkomst, autonomi gjennom aktivitet og bærekraftig utvikling. I tillegg til sosialt arbeid, som er godt kjent for offentligheten, er Emmaus en stor aktør innen avfallsforebygging på grunn av sine aktiviteter gjennom innsamling, gjenbruk og salg av gjenstander. I Frankrike er Emmaus-bevegelsen et nettverk som består av 298 organisasjoner som arbeider innen sosial handling, bolig og inkludering gjennom økonomisk aktivitet.
Les mer her >Mål:
- Hjelpe 48 kvinner.
- Starte 9 oppsirkuleringsprosjekt
GERES
Støtte opprettelsen av en bærekraftig komfyrindustri av og for kvinner
I Marokko er de mest vanlige matlagingsmetodene gass eller ved. De bruker mye energi og legger press på naturressurser, spesielt skog. De produseres vanligvis uten kontroll og utgjør en helse- og sikkerhetsfare for 60 % av den marokkanske befolkningen som bruker gass- eller vedovner. Kvinner er hovedbrukerne på grunn av ulik fordeling av huslige oppgaver og på grunn av deres overrepresentasjon i den uformelle baker-/konditorisektoren. I Marokko lages brød ofte hjemme i disse ovnene og selges deretter på gaten eller på markeder av kvinner som verken er opplært eller skolert. Kvinner som starter egen bedrift møter mange barrierer, som å skaffe finansiering og ulik fordeling av husholdningsoppgaver hjemme. Siden slutten av 2016 har GERES jobbet i Marokko for å støtte utviklingen av innenlandske og profesjonelle gassovner med høy energi (HPE) for bedre integrering av kvinner i sektoren. I tillegg til å være hovedbrukerne av ovnene, er kvinner opplært til å være distributører og ambassadører for produktet. Utviklingsfasen av prosjektet gjorde det mulig for GERES å identifisere tre selskaper som bygger disse ovnene, og deretter lage "FaranEco"-merket som sertifiserer energieffektiviteten til produktene og redusere klimagassutslipp.
GERES ble grunnlagt i 1976, og er en internasjonal utviklings-NGO som jobber for å forbedre levekårene, bekjempe klimaendringene og deres konsekvenser. Arbeidet deres fokuserer på fem områder: utvikling av fornybar energi, tilgang til energi, styring av energibehov, støtte til klima-energipolitikk og mobilisering av private og offentlige interessenter og innbyggere.
Les mer her >Mål:
- Trene 20 kvinnelige gründere innen ovnsdistribusjon og 10 kvinner som ambassadører
- Øke inntekten til 150 kvinnelige bakere.
- Reduser energiforbruket med 50 % for arbeidene kvinner og 30 % for husholdninger.
Gret
Forbedre levekårene og økonomisk styrke etniske minoritetskvinner samtidig som man sikrer bærekraftig skogforvaltning
Prosjektet finner sted i Pu Luong naturreservat, som ligger i et fjellområde i Nord-Vietnam, og er rettet mot thailandske og Muong etniske minoritetskvinner som bor i reservatet og omkringliggende buffersoner. I denne regionen er kvinner ofte de fattigste og har mindre tilgang til land og økonomiske muligheter enn menn. På grunn av sitt rike biologiske mangfold og vakre natur, er Pu Luong et turistmål. Samfunnsbasert turisme gir kvinner mulighet til å øke inntekten og spille en større rolle i samfunnet. I 2021 lanserte GRET et treårig prosjekt med fokus på tre hovedaktiviteter:
- Støtte utviklingen av et juridisk rammeverk som gjør det mulig for kvinner å ta aktiv del i beslutninger om reservatet og å ha en rettferdig andel i levebrødsaktiviteter.
- Støtte kvinnegrupper for å tilby bærekraftige reiselivstjenester, slik som hjemmeopphold, motorsykkeltaxitjenester, catering og landbruksaktiviteter som andeoppdrett og grønnsaksdyrking.
- Endre holdninger på lang sikt, gjennom bevisstgjøringskampanjer om likestilling, skogvern og ansvarlig reiseliv.
GRET er en internasjonal utviklingsorganisasjon opprettet i 1976 med mål om å forbedre levekårene til sårbare befolkninger, fremme sosial rettferdighet og bevare planeten vår. GRET tar en helhetlig tilnærming til utvikling gjennom åtte kompetanseområder som sammen bidrar til kampen mot global fattigdom og ulikheter: lokale viktige tjenester (som drikkevann, sanitær, avfallshåndtering), naturressursforvaltning, bærekraftig landbruk og matsystemer, tilgang til land og ressurser, robuste og inkluderende byer, helse og ernæring, inkludering og sysselsetting, og inkluderende finans.
Les mer her >Mål:
- Ledsage og hjelpe de totalt 6 770 thailandske og Muong-minoritetskvinner som bor i de 31 landsbyene som ligger i reservatet og omkringliggende buffersoner.
- Involvere 70 personer som representerer de lokale myndighetene og reservatets forvaltningsmyndigheter.
- 20 000 turister som besøker reservatet vil bli sensibilisert.
EKO!
Trene flyktningkvinner i enkle og miljøvennlige tekniske løsninger
Lavteknologier er enkle tekniske løsninger som dekker grunnleggende behov som; tilgang til mat og mobilitet, tilgjengelighet og respektert for miljøet. Organisasjonen EKO! deler disse økologiske løsningene og kunnskapen med mennesker i eksil som lever av at de hele tiden må omstille seg. For dette formål drives «Low-tech & Refugees»-prosjektet, som ble initiert i flyktningleirene på øya Lesbos i 2018 og som nå blir utplassert i Briançon og Marseille. Gitt den enorme sårbarheten til eksilkvinner, jobber EKO! for å fremme deres integrering i sine verksteder og opplæring i lavteknologi. EKO! jobber dermed målrettet med eksilkvinner for å ruste dem til å utvikle sine ferdigheter og oppnå verdighet og autonomi.
Organisasjonen EKO! ble opprettet i 2019 av Marjolaine Bert og er anerkjent for å være i allmennhetens interesse. Den gjennomfører positive og innovative prosjekter for bærekraftig utvikling og solidaritet. Det fremmer individuell og kollektiv oppfyllelse, samt motstandskraft som respekterer natur og kulturer. «Low-tech & Refugees»-prosjektet forbedrer motstandskraften og autonomien til eksilerte mennesker samtidig som det bidrar til bærekraftig utvikling gjennom lavteknologisk kunnskap og systemer. EKO! har utplassert sine aktiviteter i 3 store territorier av migrasjonsrutene: den greske øya Lesbos, Marseille og Briançon.
Les mer her >Mål:
- 330 kvinner drar nytte av workshops og opplæring I lavteknologi.
- 5 kvinner støttes på sosioprofesjonelt nivå.
Médecins du Monde
Opplæring av kvinnelige gartnere i agroøkologisk praksis som er mer respektfull for miljøet og mindre skadelig for helsen deres.
I Den demokratiske republikken Kongo står byen Kinshasa med 17 millioner innbyggere overfor en stor utfordring: mating av befolkningen. Veier og transportmidler er dårlig utviklet i landet, noe som gjør det vanskelig å transportere matvarer. Det er derfor bygget store hageområder i utkanten av Kinshasa. 70 % av arbeiderne i disse jordbruksområdene er kvinner. I disse områdene er bruken av plantevernmidler, noen ganger utdatert, nærmest systematisk og dårlig kontrollert. Kvinnelige bønder har liten kunnskap om hvordan de skal bruke kjemiske tilsetninger og de helsemessige konsekvensene de medfører, men mange av dem har merket en økning i antall sykdommer eller hudutslett. Ifølge en studie av Dr Georgette Ngweme fra Kinshasa School of Public Health i 2021, går bare 4 % av kvinnelige bønder til et helsesenter for behandling, hovedsakelig på grunn av økonomiske begrensninger som hindrer dem i å betale for konsultasjoner og medisiner. I tillegg har de eksisterende helsesentrene i nærheten av gartnerområdene verken midler eller utstyr til å gi informasjon og gjennomføre medisinske konsultasjoner. Stilt overfor denne situasjonen jobber Médecins du Monde og Caritas Développement på tre hageanlegg i utkanten av Kinshasa. Her jobbes det for å støtte gartnere i å arbeide uten kjemiske tilførsler, for å introdusere biopesticider og for å styrke helsesentrenes kapasitet innen forebygging og omsorg av mennesker utsatt for skadelige miljøer. Talsmannsaksjon har også som mål å gjøre det kongolesiske lovverket mer beskyttende samtidig som det støtter utviklingen av mentalitetene til gartnere, forbrukere og institusjonelle aktører om emnet.
Médecins du Monde er en medisinsk organisasjon for internasjonal solidaritet som er anerkjent som offentlig nytte. Foreningens kall, basert på dens medisinske praksis, er å behandle de mest sårbare befolkningene i krise- og eksklusjonssituasjoner, over hele verden og i Frankrike. I tillegg til sitt oppdrag å gi omsorg, er Médecins du Mondes mål å vitne om brudd på menneskeverd og rettigheter, og mer spesielt om hindringer for tilgang til omsorg.
Les mer her >Mål:
- 441 gartnere har fått opplæring i helserisiko forbundet med bruk av plantevernmidler.
- 15 til 20 personer som jobber i helsesentre ledsaget av Leger du Monde-team.
FORESTEVER
Å bidra til forbedring av urfolkskvinners landbruksplasser gjennom planting av frukttrær, palmetrær og medisinske planter
I Colombia er urbefolkningen i frontlinjen av global oppvarming. Siden 2016 har avskogingen i Amazonas akselerert og ødelagt landets rike biologiske mangfold. Urbefolkningen i Ticuna er den største etniske gruppen i Amazonas. De lever hovedsakelig av fiske, jakt, jordbruk og håndverk, og har en tendens til å være selvforsynt. Åpningen av disse populasjonene for verden kan ha en skadelig effekt på grunn av større avhengighet av eksterne råvarer, men også på grunn av tap av deres tradisjoner. I dette urfolkssamfunnet er kvinner ansvarlige for å mate familiene sine. Dette inkluderer alle aktiviteter knyttet til å bearbeide landet: samle frø, plante frøplanter, vedlikeholde skogplasser osv. For å lære dem til å beskytte jordene sine, er det nødvendig å støtte dem i en bærekraftig forvaltning av skogressursene. Til tross for deres ansvar, er ikke kvinners rolle høyt verdsatt og de er fortsatt ofre for kjønnsforskjellene som er svært tilstede. Overfor disse observasjonene har FORESTEVER-organisasjonen, som allerede er aktiv i Ticuna-samfunnet i skogplantingsaktiviteter, opprettet et spesifikt prosjekt for urfolkskvinner. Dette prosjektet har 3 mål: 1) Opprettelsen av utvekslingssirkler og teoretiske og praktiske workshops om temaene helse og Amazonas territorium, for kvinner slik at de kan gjenvinne sin plass i samfunnet. 2) Reskoging gjennom planting av trær som er nyttige for mat og medisin. 3) Bevaring og overføring av tradisjonelle forfedres håndverk.
FORESTEVER er en solidarisk skogplantingsorganisasjon som har utviklet prosjekter med samfunn i Amazonas siden 2009. For å møte den progressive forsvinningen av skoger og deres biologiske mangfold, samt ekskludering av befolkningen som er avhengig av dem, setter FORESTEVER opp prosjekter med fokus på:
- Fremme og verne biologisk mangfold gjennom planting av nyttige og verdifulle lokale arter
- Kampen mot avskoging og global oppvarming gjennom utvikling av agroforestry-modeller
- Balansere lokalsamfunn ved å forbedre deres livsstil.
Mål:
- 90 kvinner fra 3 urfolkssamfunn var involvert i prosjektet.
- 40 barn fra samfunnet San Martin de Amacayacu.
- Mer enn 15 000 trær ble plantet.
Elevages Sans Frontières
Styrke kvinnelige geite- og saueoppdrettere ved å styrke deres ferdigheter og støtte deres gruppering i kooperativer.
Organisasjonen Elevages Sans Frontières opererer i Marokko, i regionen Ouarzazate, for å hjelpe 148 landlige og sårbare kvinner. Dette er en innlandsregion, preget av prekæritet. Det er preget av et oasesystem i krise, på grunn av klimatiske forstyrrelser, noe som resulterer i tap av land og en nedgang i inntekt. Mens utvandringen på landsbygda er betydelig blant menn, finner unge jenter det vanskelig å forlate det landlige miljøet på grunn av den patriarkalske strukturen i samfunnet. Kvinner, som for det meste er analfabeter, er spesielt utsatt for fattigdom. Målet med prosjektet er å forbedre ferdighetene til geit- og saueoppdrett til 102 kvinner for å styrke mottakerne. Derfor har prosjektet som mål å utdanne kvinner til husdyroppdrettere, støtte deres kollektive organisasjon og deres gruppering i kooperativer, samt til slutt synliggjøre prosjektet for å styrke lokale initiativ. I tillegg vil dette prosjektet være til nytte for 34 kvinnelige bønder som allerede er etablert og som vil sponse de 102 kvinnelige bøndene og 12 bygdekvinner som vil lære grunnleggende veterinærpleie.
Elevages Sans Frontières bekjemper fattigdom og underernæring ved å hjelpe landlige familier i utviklingsland til å skaffe seg bærekraftig mat og økonomisk autonomi gjennom etablering av familiegårder. Ved å gi dem dyr (i henhold til prinsippet om "Hvem mottar ... gir") og opplæring, gjør familier i stand til å diversifisere kostholdet, generere inntekter for å møte deres behov og tilby dem en sjanse til å bli aktører i lokal utvikling.
Les mer her >Mål:
- 102 kvinner etablerer og utdanner seg til husdyrholdere.
- 34 kvinner har en rolle som gudmødre for andre kvinner.
- Utdanne 12 kvinner som stafettveterinærer.
Régie Rurale du Plateau
Fremme profesjonell integrering av kvinner i svært sårbare situasjoner gjennom produksjon og distribusjon av rå og bearbeidet frukt
Departementet Haute-Marne er et territorium i tilbakegang som står overfor utvandring av befolkningen og avindustrialisering. Arbeidsledigheten er høy, spesielt blant kvinner, og befolkningen blir eldre. På 1990-tallet ble organisasjonen Régie Rurale du Plateau opprettet av folkevalgte og borgere for å gjøre deres territorium mer attraktivt. Organisasjonen driver tre integreringsprosjekter - vedlikehold av grøntarealer, gartneri og restaurering av tørrmarksarv som i dag konfronteres med en overrepresentasjon av menn i sitt arbeid. Etter en diskusjon med lokale interessenter ønsket Régie Rurale du Plateau å styrke integreringen av kvinner ved å diversifisere aktivitetene og skape en 100 % kvinnelig fruktforedlingsindustri for frukthager. Det første vellykkede eksperimentet var i 2021 i samarbeid med lokalforeningen Les croqueurs de pommes. Régie Rurale jobber med 13 frukthager for epler, plomme og pasjonsfrukt. Disse frukthagene er gjort tilgjengelige av lokale myndigheter eller enkeltpersoner som ikke lenger kan vedlikeholde dem. I 2023 ønsker foreningen å konsolidere eksperimenteringen av denne nye fruktforedlingsaktiviteten med en gruppe kvinner i sosial integrering. Utover samfunnsspørsmålet er prosjektets målsetting også miljømessig, siden det vil gjøre det mulig å bekjempe matsvinn og vedlikeholde frukthager som i dag er ubetjente.
Organisasjonen Régie Rurale du Plateau administrerer integreringsprosjekter for mennesker i prekære situasjoner som har faglige, sosiale eller personlige vansker. Det er i Vaillant, et landlig revitaliseringsområde som er anerkjent som sosioøkonomisk skjørt. Siden opprettelsen i 1997 har organisasjonen utviklet 3 blandede prosjekter: hagearbeid, vedlikehold av grønne områder og renovering av kulturarv.
Les mer her >Mål:
- 8 av 10 kvinner støttet i fruktforedlingsaktiviteten.
- Nærmere 5000 kilo frukt spart.
Gbobètô
Utvikle et økologisk, sunt og økonomisk alternativ til trekull ved å involvere kvinner i hele kjeden (produsenter, forbrukere, forhandlere)
"Green Energy"-prosjektet, støttet av Gbobètô-organisasjonen, finner sted i Benin og har som mål å tilby et økologisk, sunt og økonomisk alternativ til trekull, som brukes daglig av 80 % av husholdningene. Ifølge Verdens helseorganisasjon dør 4 millioner mennesker hvert år av sykdommer som kan tilskrives forurensning av husholdningsluft forårsaket av matlaging med fast brensel eller parafin. I tillegg bidrar trekull til utarming av skoger i Benin, som er blant de 10 landene som er mest berørt av avskoging når det gjelder prosentandelen av skogkledd land som er tapt de siste 20 årene. Etter tre år med eksperimentering har foreningen lykkes med å utvikle en oppskrift på en billig og effektiv brikett laget av landbruksavfall. Dette miljøansvarlige drivstoffet er mindre skadelig for helsen til kvinnene som lager mat med AlafIa-ovnen, som også er laget av organisasjonen og produsert av grupper av pottemakere. Det foreslåtte prosjektet består i å utvikle kommersielle utsalgssteder og øke produksjonskapasiteten til brikettene. Dette skal gjøres ved å trene landbruksgruppene som leverer råvaren, sette opp en ny produksjonsenhet, utvikle forbindelser med nye keramikerkooperativer og øke bevisstheten om bruk av disse produktene.
Gbobètô jobber for et inkluderende og bærekraftig urbant økosystem der hvert menneske kan leve et verdig liv, være i stand til å tilfredsstille sine grunnleggende behov og blomstre, samtidig som de respekterer andre og miljøet. Organisasjonen har til hensikt å gjennomføre enhver aktivitet som kan fremme og skape broer mellom økonomisk utvikling, menneskelig utvikling og miljøvern i sine tiltaksområder.
Les mer her >Mål:
- 60 kvinnelige bønder for å levere landbruksavfall.
- 45 kvinnelige pottemakere involvert i prosjektet.
- 500 fattige husstander konsumerer brikettene.
WECF France
Støtte kvinner fra vanskeligstilte nabolag i organiseringen av deres avfallsgjenvinnings.
I Colombia er dårlig avfallshåndtering en av hovedårsakene til utslipp av klimagasser. Siden 2016 har Bogotá kommune ført en proaktiv avfallsresirkuleringspolitikk i tråd med en nasjonal plan for å redusere klimagassutslippene i landet med 20 % innen 2030. I Bogotá samles og sorteres resirkulerbart avfall hovedsakelig av kvinner, kjent som gjenvinnere, som er organisert i organisasjoner. De selger så dette avfallet til industrifolk som deretter gjenbruker det, og forhindrer dermed at det blir dumpet på søppelfyllinger og deltar direkte i en sirkulær økonomi. Søppelplukkerne betales etter vekten av innsamlet avfall, uten arbeidsavtale. De har ingen tilgang til sosiale rettigheter og jobber under svært prekære forhold da de blant annet bruker av vogner og ikke har verneutstyr. Siden 2016 har de hatt muligheten til å bli anerkjent som miljøarbeidere av kommunen og dermed bli en del av de offentlige tjenestene. Dette gjør at de kan øke inntekten betraktelig og forbedre levekårene. For å gjøre dette må hver sammenslutning av gjenvinnere vise sin profesjonalitet og registrere sine innsamlingsområder i programvare som administreres av kommunen. Denne prosedyren er vanskelig å gjennomføre for organisasjoner som ikke er godt strukturert og mangler ressurser. Derfor støtter WECF Frankrike den colombianske NGO ENDA i å bistå organisasjoner for kvinnelige gjenvinnere med å formalisere sitt arbeid slik at de kan få anerkjennelse for sitt arbeid og være i stand til å forhandle seg frem til bedre arbeidsforhold.
WECF Frankrike er den franske avdelingen av WECF, et internasjonalt økofeministisk nettverk av mer enn 150 feminist- og miljøorganisasjoner. Organisasjonen har som mål å bygge en rettferdig, sunn og bærekraftig verden med kvinner på tre områder:
- Likestilling og implementering av bærekraftsmålene
- Likestilling og sirkulær økonomi
- Likestilling og miljøhelse
Mål:
- Trene 150 kvinner.
- Strukturere 4 gjenvinningsorganisasjoner.
- 3 millioner mennesker har blitt gjort oppmerksomme på resirkulering av avfall.
Sol, FADEAR, le Réseau CIVAM
Støtte kvinnelige bønder forpliktet til agroøkologi.
I 2021 rapporterte Landbruksdepartementet at bare 1/4 av gårdseierne i Frankrike var kvinner. På den annen side representerer de 30 % av landbruksarbeidsstyrken. Svært ofte er kvinnelige bønder ikke synlige i denne sektoren eller anses hovedsakelig å være en del av familiesfæren. Problemene de møter er spesielt for dem, enten det er å etablere en bedrift, få tilgang til land, opplæring, dele oppgaver, delta i beslutningsprosesser eller balansere yrkes- og privatliv. I tillegg er de ofre for sexisme og diskriminering i sektoren. I dag er det et reelt behov for å støtte kvinners handlinger i landbruket, spesielt siden det ofte er de som setter i gang transformasjoner mot mer bærekraftig og ansvarlig landbruk. I flere år har CIVAM-nettverket, Fédération Associative pour le Développement de l'Emploi Agricole et Rurale (FADEAR) og SOL-foreningen vært forpliktet til å forbedre inkluderingen av kvinner i landbrukssektoren. I 2023 ønsker disse tre aktørene å øke samarbeidet og støtten til kvinnelige bønder ved å foreslå et felles prosjekt. Målet er å støtte dagens og fremtidens kvinnelige bønder i deres installasjon og å trene dem i spesifikke landbruksteknikker. I tillegg også skape rom for utveksling mellom kvinnelige bønder for å stimulere initiativer, samt fremme og formidle kvinners bidrag til den agroøkologiske overgangen. Dette prosjektet vil bli gjennomført i fire avdelinger: Marne, Ariège, Vaucluse og Drôme.
Prosjektet er støttet av et konsortium av 3 aktører: CIVAM Network, Fédération Associative pour le Développement de l'Emploi Agricole et Rural (FADEAR) og SOL. CIVAM Network og FADEAR er to organisasjoner i spissen for et nettverk av lokale aktører, mens SOL opptrer direkte i territoriene i Frankrike og internasjonalt. Disse 3 aktørene jobber for sunn mat og bærekraftig landbruk i den økologiske omstillingens tjeneste.
Les mer her CIVAM > Les mer her FADEAR > Les mer her Sol >Mål:
- 5 kvinner støttet i sitt landbruksinstallasjonsprosjekt.
- Rundt 100 kvinner involvert i praksisutvekslingsgrupper dedikert til dem.
Prosjekter som ble støttet i 2022 gjennom «Kvinner og Miljø» kampanjeprogram
Oppdag handlingene som er utført takket være din støtte.
Agrisud International
Støttet utviklingen av bærekraftige og inkluderende landbrukssektorer for etniske minoritetskvinner i Hoang Lien
- 44 kvinner fra etniske minoriteter i Hoang Lien nasjonalpark ble støttet i utviklingen av bærekraftige og inkluderende landbrukssektorer
- 55 kvinner fra etniske minoriteter ble meldt inn i voksenklasser
- Uttalelse fra May i landsbyen Nam Toong, opprinnelig fra Dzao-minoriteten:
"Jeg heter Phan Ta May. Jeg er født i 1997 og bor i landsbyen Nam Toong, Ban Ho. Akkurat nå er jeg leder av Nam Toongs kyllingoppdrettsgruppe. Før prosjektet oppdrettet jeg kyllingene mine i liten skala, og det tok lang tid å fete dem før jeg kunne selge dem. Med prosjektet er det en dobbel gevinst! For eksempel kan du jobbe i en gruppe, lære å blande kyllingfôr for å få dem til å vokse raskere, lære å rense hønsehus og bruk forebyggende medisin for helsen til kyllingene."
Les mer herBlueEnergy
Trene pensjonerte og funksjonshemmede kvinner i agroøkologiske metoder for å sikre matsikkerheten deres.
- 49 sårbare, eldre og/eller funksjonshemmede kvinner ble opplært i agroøkologiske metoder for å forbedre mat- og ernæringssikkerheten deres
- Takket være opplæring i agroøkologi og teknisk støtte fra blueEnergy-studenter og teknikere, har deltakerne utviklet sine familiehager for å forbedre kostholdet og helsen, og fått uavhengighet til å dele sine erfaringer med andre familier.
- Uttalelse: Helen Méndez Espinoza, opprinnelig fra Kukra Hill, Nicaraguas sørlige karibiske kyst:
"Jeg føler meg fornøyd med implementeringen av metoden som jeg har delt med familiene, spesielt funksjonshemmede og eldre mennesker, støtte dem i utviklingen av deres egne biointensive hager. Vi dro hjem til de for å følge dem i etableringen av deres biointensive hager, for å spørre dem hva som interesserer dem mest, om det forbedret kostholdet deres, hvordan det bidro til helsen deres. Deltakerne vi fulgte opp fortalte oss at de hadde optimalisert hagen sin og forbedret helsen."
Les mer herEmpow’her
Støtte kvinner i utviklingen av bærekraftig landbruk ved å gi dem frihet til å styre sin økonomiske utvikling og ved å bidra til tiltak for å bekjempe klimaendringer.
- 1925 kvinner involvert i utviklingen av bærekraftige landbruksprosjekter, de bidrar positivt til tiltak for å bekjempe klimaendringer
- Det ble gjennomført 960 treningsøkter i agroøkologi
- 860 landbruksmaskiner ble delt ut
- Uttalelse: Roumanatou Moustapha groupem, mottakergruppe TAIMA KEKE NIYA Tahoua (Tunfafi):
"Vi er veldig glade for å ha denne støtten innen landbruksutstyr sammen med håndvaskesettet som kommer til oss til rett tid fra Empow'her Niger". "Takk til PERENIA for å vise oss hvordan vi tilbereder organiske plantevernmidler fra våre lokale råvarer. Vi vil jobbe for å gjøre det bærekraftig."
Les mer herHabitat-Cité
Forbedre kvinners levekår ved å lære dem opp i byggeteknologi og miljøvennlig landbruk.
- 16 kvinner utdannet seg i byggebransjen og deres bevissthet om miljøvennlig landbruk økte med etableringen av to spiselige skoger.
- 50 jenter ble støttet i sin handleevne og ble gjort oppmerksomme på spørsmål om likestilling mellom kvinner og menn.
Women of Africa
Rehabilitere og bevare det biologiske mangfoldet i Camayenne botaniske hage mens kvinner blir utdannet og det skapes arbeidsplasser til de.
- 43 kvinner har funnet en jobb knyttet til rehabilitering og bevaring av biologisk mangfold i Camayenne botaniske hage
- 1000 trær ble plantet i den botaniske hagen av kvinner
Pik Pik Environnement
Mobilisere og utdanne mødre i L`lle-Saint-Denis om avfallshåndtering slik at de sprer god praksis i samfunnet.
- Det såkalte øko-borgerpasset har gitt mottakerne makt til å handle: deltakere i flere workshops har innsett hvilken innvirkning de kan ha gjennom familielivet (ansvarlig forbruk i hverdagen) og i boligområdene deres (med forbedring av miljø).
- ”Temaene som ble tatt opp var interessante og diskutert i en vennlig atmosfære over en kaffe. Temaene var varierte og det er bra at diskusjonen er åpen for alle” - Léa Bourlier Chartier, deltaker og leder av dagligvarebutikken Ilôt Gramme i Île-Saint-Denis
Imece France
Opplæring av flyktningkvinner i produksjon og vedlikehold av solcelledrevne batterier.
- 30 kvinner har fått opplæring i batteriproduksjon.
- De har alle økt inntekten.
Fédération Nationale d’Agriculture Biologique
Støtte kvinnelige bønder i å styrke sin kompetanse.
- 29 kvinnelige bønder ble støttet.
- Å støtte disse kvinnelige bøndene styrker deres selvtillit og deres legitimitet til å forsvare sine posisjoner.
Carton Plein
Integrere hjemløse kvinner i samfunnet ved å resirkulere papp.
- 32 kvinner ble støttet.
- 35 tonn papp har blitt resirkulert eller revalorisert takket være aktiviteten til Carton Plein.
- Kvinner gjenoppbygger sin selvtillit gjennom oppdagelsen av sykling og sport, men også takket være relaterte workshops (empowerment, kunstterapi, osv.)
Projeter sans Frontières
Å styrke kvinner på landsbygda gjennom agroturisme og miljøvern.
- Det ble gjennomført 7 workshops for kvinner på økoturismeruter og spiselige lunder.
- 4 drivhus ble installert for planting av trær, busker og frøplanter.
- De kvinnelige mottakerne har diversifisert sine inntektskilder og har vært i stand til å øke sin kunnskap om agroøkologisk produksjon.
Mékong Enfants des Rizières
Utdanne kvinner innen akvakultur og insektoppdrettsteknikker
- 20 kvinner har fått opplæring og vil spre kunnskapen til 320 familier i landsbyen deres.
- 15 kvinner deltar i opprettelsen av en tegneserie om risfiskoppdrett.
- 45 jenter er gjort oppmerksomme på god hygiene.
Terre & Humanisme
Støtte landlige kvinner i å utvikle agroøkologiske ferdigheter.
- 50 kvinner har fått opplæring og får jevnlig oppfølging.
- 20 ledere er identifisert og vil få opplæring i tilretteleggingsteknikker. De vil i sin tur trene minst 5 landsbyboere hver i ulike agroøkologiske teknikker på en praktisk måte, noe som resulterer i 100 kvalifiserte individer.
- Hagene tillater kvinner å forbedre familiens ernæring samtidig som de gir muligheter for å spare penger for å sikre at utgifter til vekst og utvikling kan prioriteres andre steder (helse, skolegang osv.). Takket være grønnsakshagen er besparelser på kjøp av grønnsaker beregnet til €83 til €389 per år.