Hva er Kvinner og miljø-programmet?
Vårt engasjement
RAJA-Danièle Marcovici Foundation ble opprettet i 2006 og stiftelsen støtter organisasjoner som forsvarer rettigheter og levekår for kvinner over hele verden.
Med et totalbudsjett på over 20 millioner euro har stiftelsen til dags dato støttet over 860 prosjekter til direkte fordel for over 200 000 kvinner i Afrika, Latin-Amerika, Asia og Europa.
Programmet «Kvinner og miljø» ble lansert i september 2015 sammen med flere land innenfor RAJA-gruppen. For hvert kjøp fra vårt utvalg av utvalgte donasjonsprodukter doneres 10 kr, som brukes til å finansiere prosjekter som fokuserer på kvinners initiativ og beskyttelse av miljøet.
Siden 2015 har vi samlet inn mer enn 4,3 millioner euro. La oss sammen fortsette å støtte disse organisasjonene!
Prosjekter som støttes i dag
Hvert år støtter RAJA- Danièle Marcovici Foundation nye organisasjoner som jobber til fordel for kvinners handling for miljøet. Her er prosjektene som støttes frem til 31. desember 2025
En Terre Indigène
Organisere workshops for å øke den økologiske kunnskapen til kvinner i franske oversjøiske territoriene.
I de franske oversjøiske territoriene er kvinner i lokalsamfunnene spesielt rammet av konsekvensene av global oppvarming. Dette er synlig i blant annet matsikkerhet, tilgang til drikkevann og utdanning, noe som forsterker ulikheten mellom kjønnene. Nå bruker de sin stemme og er i forkant av strategier for å håndtere klimaendringer i lokalsamfunnet. I alle territorier har de en ledende rolle i å forsvare, bevare og beskytte skadede økosystemer. I dag viderefører kvinnene i disse områdene den økologiske kunnskapen til unge kvinner i lokalsamfunnet, og håper på et samfunn som har mer respekt for miljøet og tradisjonene som setter jorden i sentrum av livet. Prosjektet «De la Mère à la Terre», opprettet av foreningen En Terre Indigène, har som mål å fremme forfedrenes økologiske kunnskap og kvinners evne til å tilpasse seg. Dette gjøres ved å organisere workshops for å hjelpe dem med å oppnå større økonomisk uavhengighet, samt gi dem opplæring og verktøy for å øke kunnskapen deres og gjøre dem i stand til å ta beslutninger. Noen av disse praksisene forsvinner, men ved å spre de til kvinner og ungdom i samfunnet kan hjelpe dem til å bli mer selvforsynte.
Ishpingo
Støtte lokale kvinnelige bønder til å øke og utvide fruktproduksjonen for å øke inntekten.
I løpet av de siste femten årene har levekårene til Kichwa-folket, urbefolkningen i Napo-provinsen i den ecuadorianske Amazonas, blitt dårligere. Årsaken er bygging i regionen som fører til rask og massiv avskoging, samt økende olje- og gruveprosjekter gir mer forurensning av land og vassdrag. Veksten av denne industrien og presset på naturressursene forårsaker en betydelig endring i levemåten til lokalsamfunnene. De lider både av at menn flytter fra landsbygda for å jobbe på utvinningsstedene eller i byene, og at de mister sine tradisjonelle jordbruksmetoder. Kvinnene i området er spesielt utsatt da de blir overlatt til å ta vare på familiene sine og produsere sin egen mat. Foreningen Ishpingo, som spesialiserer seg på kampen mot avskoging, har identifisert en gruppe kvinner med hjem og jordbruksland som ligger i et fruktbart, men svært isolert område. Disse kvinnene har en mulighet til økonomisk utvikling fordi de bor ved et dyrereservat som er et av de største i landet. De selger all frukten sin til dyrereservatet for å mate dyrene i fangenskap og de som slippes ut i skogen. Dessverre er dyrereservatets behov for mat er dobbelt så stort som mengden frukt kvinnene produserer. Ishpingo foreslår at kvinnene bør få hjelp til å øke og utvide produksjonen ved å plante frukttrær på tomtene sine, slik at de kan øke inntekten. De skal læres opp til å bli effektive produsenter av frukt som er tilpasset deres egne og dyrenes behov og i større mengder.
Kraten du développement durable, de la culture et du loisir
Styrke kvinnelige fiskeres rolle ved å fremme deres arbeid, lære dem opp og støtte deres deltakelse i sektorens beslutningsorganer.
På Kerkennah-øyene i Tunisia lever majoriteten av befolkningen av småskala fiske. Disse øyene har RAMSAR- og ZICO-status, og vil snart bli et vernet hav- og kystområde, på grunn av mangfoldet av problemene som står på spill. Det er både økologiske med beskyttelse av marint biologisk mangfold og sosioøkonomiske, og med behovet for å stabilisere inntekt fra småskala fiske. Fiskesektoren er veldig spesifikk for Kerkennah-øyene, siden den ikke bare drives av menn, men også av kvinner. Kvinnene er involvert i hele verdikjeden; fra utformingen av garnene til selve fisket. Ulikhetene mellom menn og kvinner er imidlertid fortsatt svært betydelige i samfunnene på disse øyene. Kvinnelige fiskere eier ikke båter, fisketillatelser og lisenser står i ektemannens navn. De er også fraværende i beslutningsorganer knyttet til deres virksomhet og heller ikke involvert i markedsføring av produkter eller forhandling av priser, selv om det er de som fanger fisken, samler skjellene, renser blekksprutene osv. Foreningen Kraten du Développement Durable de la Culture et du Loisir er klar over denne situasjonen. AKDDCL, en lokal forening som er svært aktiv i å støtte fiskerne på Kerkennah-øyene, har satt opp et opplærings- og støtteprogram som skal styrke kvinners rolle i fiskerisektoren, øke verdien av deres arbeid og støtte deres deltakelse i beslutningsorganer som angår sektoren og det vernede hav- og kystområdet.
Chaussettes Solidaires
Tilbyr sy- og reparasjonsverksteder til kvinner i utsatte situasjoner, med mål om å heve kompetansen deres og hjelpe de ut på arbeidsmarkedet.
I femten år har foreningen Chaussettes Solidaires i Goutte d'Or-distriktet i Paris tilbudt sy- og klesreparasjonsverksteder til kvinner i sårbare situasjoner, spesielt de som bor i nødhjem (CHU). Noen av reparasjonene er gjort ved hjelp av sokker hentet fra skolebedrifter. En rekke av disse kvinnene har uttrykt ønske om å lære søm som yrke for å komme ut av fattigdom for godt. Det finnes allerede opplæringskurs på markedet, men de er ofte spredt over lang tid eller uegnet for denne typen målgrupper (manglende oppfølging og støtte til disse personene i vanskeligheter). For å møte deres behov setter foreningen opp korte kurs som gjør at kvinner kan tilegne seg tekniske ferdigheter og sette seg inn i atferden som forventes på arbeidsmarkedet.
Moi Jeu Tri
Trene og støtte kvinner i deres faglige integrering i sirkulær økonomi og avfallssorteringssektoren.
Avfallshåndtering er et av de største problemene i afrikanske byer. Mangel på kildesortering, ulovlig dumping og avfall dumpet i kommunale avløpsanlegg fører til flom og spredning av mange sykdommer. Elfenbenskysten er intet unntak, hvor kun 25 % av avfallet samles inn og sendes til deponier. Stilt overfor disse utfordringene har foreningen Moi Jeu Tri (MJT) jobbet for å forbedre avfallshåndteringen i landet siden 2020. Det startet med å bevisstgjøre unge mennesker om miljøpåvirkningen av avfallsmengdene som genereres og ønsker nå å gå videre ved å eksperimentere med et program for å integrere sårbare grupper som står langt fra arbeidsmarkedet i innsamlings- og sorteringsvirksomhet. Dette programmet som er kun for kvinner, kalt Waste Work for Women, vil gjøre det mulig for rundt seksti kvinner å bli opplært og deretter støttet i deres profesjonelle integrering i den sirkulære økonomien og avfallssorteringssektoren. De fleste kvinner i Elfenbenskysten er ofre for sosioøkonomiske urettferdigheter som forverres av kjønnet deres. De er ofte dårligere utdannet enn menn og har større risiko for å bli arbeidsledige. Avfallshåndteringssektoren gir en mulighet til å integrere disse kvinnene på en mer bærekraftig måte i formell ansettelse.
Poh Kao, des Tigres et des Hommes
Hjelper stammekvinner som bor i Sariska nasjonalpark med å utvikle meierivirksomheten sin.
Sariska nasjonalpark i India er hjemsted for mange beskyttede dyrearter, inkludert rundt tretti bengalske tigre. I parken lever tre stammer side om side med de ville dyrene og opprettholder en tradisjonell livsstil i harmoni med den lokale floraen og faunaen. Disse minoritetene er de beste garantistene for tigrenes beskyttelse, de kjemper mot krypskyting og bevarer Sariska-skogen. De er pastoralister som lar dyrene sine (kameler, bøfler og geiter) beite i samme territorium som tigrene og andre ville dyr. Disse stammene er svært sårbare og helt utelukket fra resten av den indiske befolkningen. Deer vegeterianere, og produserer melk som de selger for å kjøpe mel og bake brød. Melkeproduksjon er en aktivitet utført av kvinnene, som har ansvar for alle aspekter av fôring og dyrevelferd. Melkeproduksjonen foregår på en svært tradisjonell måte og med rudimentære midler. Poh Kao Association og partneren Krapavis har jobbet sammen siden 2017 i Sariska Park for å beskytte tigrene og støtte lokalbefolkningen. I 2022 henvendte kvinnene seg til foreningene for å få hjelp til å utvikle meierivirksomheten og dermed øke inntekten. Det vil bli opprettet 1 kooperativ, ledet av en selvhjelpsgruppe for kvinner (SHG). Dette kooperativet skal foredle melken til melkekaker og smør for å markedsføre dem og generere ekstra inntekter til kvinnene.
Projeter Sans Frontières
Styrke kvinnelige bønders uavhengighet ved å forbedre produksjonssystemene deres, revitalisere strategiske lokale økosystemer og oppmuntre dem til å bruke ansvarlig forretningspraksis.
I Cundinamarca og Boyacá-regionen i Colombia, en by-landlig overgangssone, spiller landlige kvinner en nøkkelrolle i landbruk og matproduksjon. Bidraget deres forblir imidlertid usynlig og dårlig betalt. I 2022 levde 29,8 prosent av landlige husholdninger ledet av kvinner i flerdimensjonal fattigdom og hadde begrenset tilgang til offentlige tjenester (helsetjenester, utdanning), infrastruktur, vann, bolig og teknisk assistanse. Projeter Sans Frontières-prosjektet "Pour une ruralité durable: autonomisation des agricultrices et restauration agroécologique des ecosystéms" (For et bærekraftig landskap: styrket posisjon for kvinnelige bønder og agroøkologisk restaurering av økosystemer) har som mål å redusere disse forskjellene. Prosjektet har som mål å styrke uavhengigheten til 20 kvinnelige bønder ved å forbedre produksjonssystemene deres, oppmuntre sosialt entreprenørskap og gi dem muligheten til å bli sertifisert gjennom Participatory System of Guarantees (PGS), en gratis agroøkologisk sertifisering basert på deltakelse.
Naturevolution
Etablering av et innsamlingssystem for plastavfall i kystlandsbyene i Kendari Bay ved hjelp av 30 kvinner som er opplært og betalt for denne aktiviteten.
I kystbyen Kendari (befolkning på 400 000), som ligger i provinsen Sulawesi Tengarra i Indonesia, produseres det 300 tonn avfall hver dag, hvorav mye ender i elver og bukter. Systemet for avfallshåndtering som de lokale myndighetene har innført er langt fra tilstrekkelig. Plastavfall er en stor lokal plage som har en betydelig innvirkning på biologisk mangfold og lokalbefolkningens levekår. Foreningen Naturevolution ønsket sammen med sin indonesiske partner å takle problemet ved først å organisere kampanjer for å samle inn avfall og øke bevisstheten blant lokalbefolkningen. Foreningen ønsket å gå videre ved å etablere et eget system for innsamling og sortering av plastavfall ved hjelp av kvinner fra kystlandsbyer som er de første som er rammet av denne plastforurensningen. Disse kvinnene kommer fra sårbare miljøer og lever under prekære forhold. De lever av ektemannens fiskeinntekter eller strøjobber når de er enker. Naturevolution ønsker å hjelpe disse kvinnene med å starte en inntektsbringende og frigjørende virksomhet for innsamling av plastavfall i deres eget miljø. Avfallet selges deretter direkte til Naturevolution Indonesia, som behandler det i sitt gjenvinningsverksted.
Women Engage for a Common Future France
Fremme kvinners grønne entreprenørskap og heve profilen til kvinner som er forpliktet til en mer rettferdig og mer bærekraftig overgang i sin region, for å gi dem tilgang til flere utviklingsmuligheter.
Siden 2011 har WECF Frankrike støttet kvinner som starter bedrifter på landsbygda i Haute-Savoie, og nærliggende områder generelt, gjennom Femmes Rurales-nettverket. Som et resultat av dets attraktivitet og geografiske begrensninger, er området utsatt for betydelig landpress, noe som gjør bevaring av landet enda mer presserende. WECF Frankrike har utført studier med rundt hundre kvinnelige gründere og funnet ut at de mangler anerkjennelse og støtte for virksomheten sin, er isolert og har problemer med å få tilgang til forretningsstøtte. Disse problemene, kombinert med at aktivitetene deres noen ganger er dårlig betalt, gjør at disse kvinnene er økonomisk avhengige. Likevel er de avgjørende for en mer rettferdig og mer bærekraftig overgang i sine områder, da de er bærere av innovative løsninger og bærekraftige alternativer. Femmes Rurales-nettverket, initiert av WECF Frankrike, har som mål å fremme kvinners grønne entreprenørskap og heve profilen til disse engasjerte kvinnene, og gi dem tilgang til flere utviklingsmuligheter. I 2025 ønsker foreningen å styrke sin nettverksledelse ved å utvikle en støttetjeneste for flere partnere, synliggjøre karriereveiene til disse inspirerende kvinnene og digitalisere sine styringsverktøy. I tillegg vil en Women & Biodiversity Award gi tilskudd til tre prisvinnere for å akselerere utviklingen av deres virksomheter.
Objectif France Inde
Styrke kvinners kapasitet og uavhengighet i landbrukssektoren for å sikre deres økonomiske uavhengighet og matsikkerhet.
På landsbygda i delstaten Tamil Nadu (sør-India) fører klimaendringer (tørke, landforringelse) og regionens økonomiske isolasjon til en prekær situasjon for befolkningen, spesielt for kvinnene, som er dårlig utdannet og diskriminert. Sammen med sin partner, Gramium, som jobber så tett som mulig til lokalsamfunnets behov, støtter foreningen Objectif France-Inde (OFI) opprettelsen av selvhjelpsgrupper (JLG: Joint Liability Groups) for kvinner som lever under fattigdomsgrensen. Gjennom dette prosjektet vil OFI og Gramium bygge kapasiteten og selvbestemmelsen til kvinnelige bønder i regionen for å sikre deres økonomiske uavhengighet ved å oppnå statlig subsidierte mikrokreditter, samt deres personlige og sosiale frigjøring og matsikkerhet. Prosjektet gjennomføres allerede sammen med den ikke-statlige organisasjonen SEVAI og er en repetisjon av et program som har pågått i over 20 år for bygdebefolkningen (175 000 kvinner er hjulpet ut av fattigdom).
Rejoué
Främja den socioprofessionella integrationen av kvinnor som står långt från arbetsmarknaden genom att utbilda dem i yrken där leksaker återanvänds.
Rejoué, et senter for integrering og resirkulering av brukte leker, ble startet i 2010 med det formål å hjelpe mennesker som har hatt problemer med å finne arbeid, hvorav 60 % er kvinner. Senteret resirkulerer leker i sitt verksted i Vitry-sur-Seine og selger dem til rimelige priser i to butikker i Paris-regionen, og betjener både privatpersoner og fagfolk i barnebransjen. Med AGEC-loven som trådte i kraft 1. januar 2022, har Rejoué tilpasset seg de nye kravene i leketøysbransjen med fokus på resirkulering og utvidet produsentansvar. For å møte utfordringene i sektoren og dra nytte av det nye regelverket planlegger Rejoué å utvide lagerkapasiteten og logistikkompetansen, samt styrke salgsaktivitetene. Denne utviklingen vil skape flere jobbmuligheter for personer som deltar i sosiale integreringsprogrammer, og bidra til at de blir økonomisk uavhengige. I løpet av de neste tre årene vil Rejoué gjennomføre en handlingsplan som omfatter innføring av digital opplæring og logistikkopplæring i integreringsprosjektene, samt etablering av et bærekraftig verksted for å optimalisere innsamling og videresalg av flere leker. Målet er å styrke de ansattes karrieremuligheter og sikre en bærekraftig utvikling av senterets virksomhet.
Univers-Sel
Gi kvinner som driver med saltproduksjon opplæring i bruk av solenergi for å tappe salt, som er en mer miljøvennlig metode.
I Guinea-Bissau bruker kvinner som driver med saltproduksjon en metode som innebærer at de skraper jorda for å lage en "saltlake", filtrerer den med vann og deretter koker den over et bål laget av mangrovetre. Dessverre fører denne prosessen til avskoging i stor skala, ettersom det går med 3 tonn trevirke til å produsere 1 tonn salt. Denne teknikken er også skadelig for kvinnene, som utsettes for røyken hele dagen. I samarbeid med lokale produsenter og saltarbeidere fra Guérande har foreningen Univers-Sel utviklet en mer bærekraftig produksjonsmetode som kalles solsalting. I stedet for å bruke ild plasseres saltlaken på plastpresenninger der vind og sol får vannet til å fordampe og saltet til å krystallisere. Univers-Sel har implementert denne teknikken i Guinea-Bissau i Oio-regionen siden 2016. I løpet av de to første fasene har 48 kvinnelige produsenter fra 38 landsbyer fått opplæring i solsaltproduksjon og delt sine ferdigheter med 1500 kvinner. Prosjektet mottok Gender and Climate Solutions-prisen fra WECF i 2019. I den nye treårsfasen (2023-2025) håper Univers-Sel å gi mer dyptgående støtte til de allerede opplærte kvinnelige produsentene, utvide teknikken til andre landsbyer, styrke salgsnettverket for presenninger og forbedre markedsføringen av saltet.
Prosjekter som ble støttet i 2024 gjennom «Kvinner og Miljø» kampanjeprogram
Oppdag handlingene som er utført takket være din støtte.
Association Humanitaire pour l'Afrique
Utdanne kvinnelige saltprodusenter i mer miljøvennlig produksjonsmetoder ved å bruke solbeskyttende presenninger.
- 30 kvinnelige saltprodusenter får hjelp til å endre praksis.
- 30 tonn salt produseres ved hjelp av solenergiteknikk.
- 3 landsbyer får delta i prosjektet.
Agronomes et Vétérinaires Sans Frontières
Styrke lederegenskapene til urfolkskvinner og småbønder. De driver politisk påvirkningsarbeid for å forsvare Páramos, et høyereliggende landområde med viktige økologiske funksjoner for produksjonen.
- 41 urfolkskvinner fikk opplæring på Dolores Cacuango-skolen.
- 6 urfolkskvinner ble rekruttert til å lede workshops på skolene.
- 500 000 mennesker vil nyte godt av tiltakene for å beskytte Páramos.
CARE Frankrike
Hjelpe kvinnelige kaffedyrkere med å utvikle mer miljøvennlige metoder og styrke lederskapet deres.
- I et år har 280 kvinnelige kaffeprodusenter fått støtte og veilednigng.
- Økt anerkjennelse av laotisk kaffe på både nasjonale og internasjonale markeder.
Chaussetter Solidaires
Tilrettelegger workshops innen klesdesign for kvinner med økonomiske utfordringer, der resirkulerte sokker er en integrert del av arrangementene som involverer bedrifter og skoler.
- 26 personer tok eksamen, og 92% var kvinner.
- 80% av deltakerne fikk praksisplass, tidsbegrenset kontrakt, fast stilling eller fortsatte studiene etter endt program.
- Rundt 260 klesplagg ble reparert av praktikantene under workdshoppene.
Electriciens sans frontières
Styrke kvinnelige gründeres uavhengighet ved å utvikle en ny inntektsbringende aktivitet: salg av solcelledrevne vannpumpesystemer til bønder.
- 20 kvinnelige entreprenører har fått opplæring i salg av solpumpesystemer.
- 5 kvinnelige bønder drar nytte av de innovative vanningssystemene.
GreenNKool
Øke kvinners engasjement for å beskytte miljøet og samtidig bekjempe kjønnsbasert vold.
- 10 organisasjoner i sivilsamfunnet mottar støtte.
- 300 kvinner og jenter som vil dra nytte av støtten.
Habitat-Cité
Forbedre matsikkerheten for landsbyfamilier ved å gi kvinner mulighet til å etablere sine egne spiselige skoger med frukttrær og busker.
- 4 kvinner har fått spesialopplæring i agroøkologi og hjelper rundt 15 kvinner med å skape sin egen matskog.
- 30 jenter er bevisstgjort på kjønns- og klimaspørsmål.
Inti Energies Solidaires
Styrke kvinners motstandsdyktighet mot klimaendringer ved å introdusere praktiske og miljøvennlige løsninger i deres inntektsbringende aktiviteter.
- Fire grupper med til sammen 100 kvinner har fått støtte til å forbedre og optimalisere sine inntektsbringende aktiviteter.
- Miljøvennlige komfyrer vil er levert til 400 kvinner.
La Voûte Nubienne
Bygging av lagerrom ved hjelp av nubiske hvelv er en gammel teknikk som kun bruker lokalt tilgjengelige materialer. Det gjør det mulig å bygge anstendige, rimelige og robuste hus i Sahel for kvinnelige løk- og sjalottløkdyrkere.
- Et lager er satt opp ved hjelp av Nubian Vault-teknikken, noe som vil ha en positiv innvirkning på rundt 30 kvinner.
- 13 kvinner fikk støtte i å bygge en sak for anstendige boliger som er motstandsdyktige mot klimaendringer.
Objectif Frankrike-Inde
Styrke kapasiteten og autonomien til kvinner i landbrukssektoren for å sikre deres økonomiske uavhengighet og matsikkerhet.
- 200 selvhjelpsgrupper er etablert i Karur-distriktet som representerer 1200 kvinner.
- 300 eksisterende selvhjelpsgrupper fortsetter å få støtte i deres utvikling i Karur-distriktet som representerer 1800 kvinner.
- 80 til 120 toaletter renoveres i 9 landsbyer.
- 1000 skolejenter har fått opplæring på hygiene- og helseproblemer.
Rejoué
Støtte kvinner som har hatt utfordringer på arbeidsmarkedet, slik at de kan integreres sosialt og yrkesmessig gjennom opplæring i leketøysgjenvinning.
- 39 kvinner i integrasjonsområdet fikk støtte.
- 60% av de har fått fast ansettelse eller kvalifisert opplæring etter integreringskontrakten.
- 41 tonn leker ble resirkulert.
Univers-Sel
Gi kvinner som driver med saltproduksjon opplæring i bruk av solenergi for å tappe salt, som er en mer miljøvennlig metode.
- 400 kvinnelige saltprodusenter ble opplært i produksjon av salt ved bruk av solceller.
- Takket være solteknologien ble 97 tonn ved spart og klimagassutslippene redusert med 189 tonn CO2-ekvivalenter.